Ε.Β.Ε.Π.: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στερούν ρευστότητα από τις επιχειρήσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Λουδοβίκου 1 πλ. Οδησσού, 18531 Πειραιάς, Τηλ: 210 4177241-5, Φαξ: 210 4178680
Website: www.pcci.gr, E-Mail: [email protected]

Πειραιάς, 11 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Β.Ε.Π.: «ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, με αφορμή και τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες. Την ώρα που νέα «λουκέτα» απειλούν εκατοντάδες επιχειρήσεις και η έλλειψη ρευστότητας δοκιμάζει σκληρά την αγορά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες αυξήθηκαν στα 5,77 δισ. ευρώ τον Μάιο. Εάν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που ανήλθαν σε 1,259 δισ. ευρώ, τα συνολικά φέσια του Δημοσίου προς ιδιώτες ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π. Αναλυτικότερα:

1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου σε ιδιώτες:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, ανήλθαν στα 6,69 δις ευρώ, εκ των οποίων:
• Τα 2,8 δις ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,6 δις ευρώ ανήκουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
• Τα 1,18 δις ευρώ αποτελούν μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
• Τα 1,1 δις ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.
• Τα 665 εκ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.
• Τα 519 εκ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.
• Τα 326 εκ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Από τα 6,69 δις ευρώ τα 5,51 δις ευρώ είναι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές, ενώ τα υπόλοιπα 1,18 δις ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές Φ.Π.Α.
– Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016 η κατάσταση διαμορφώνεται στα ίδια περίπου επίπεδα (6,67 δις ευρώ), κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει για την ετήσια σύγκριση των μεγεθών (Απρίλιος 2015), καθώς μέσα σε ένα έτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν, κατά 1,86 δις ευρώ. Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, από τη στιγμή που στη διάρκεια του Ιουνίου υπολογίζουν πως, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε προμηθευτές/ιδιώτες ανέρχονται περίπου στα 9,2 δις ευρώ.

2. Μέσος χρόνος επιστροφής Φ.Π.Α. από το Δημόσιο σε δικαιούχους – Γ.Γ.Δ.Ε:
• Ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή Φ.Π.Α. στις 28 από τις 113 Εφορίες της χώρας κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 4 χρόνια.

• Αν και ο χρόνος επιστροφής του Φ.Π.Α. έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, με το μέσο χρόνο αναμονής να εκτιμάται στις 239 ημέρες.

• Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. στις αρχές Ιουνίου, οι συνολικές αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 9.985, συνολικού ύψους 986,7 εκ. ευρώ. Από το σύνολο όμως των παραπάνω αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α., οι 5.271 παραμένουν σε αναμονή, άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό να ξεπερνά τα 792 εκ. ευρώ.

3. Μέσος χρόνος αποπληρωμής οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες – Έκθεση “European Payment Report 2016”

• Υπερδιπλάσιος είναι φέτος ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες σε σύγκριση με το 2015, καθώς κατά μέσο όρο ανέρχεται στις 115 ημέρες από 49 ημέρες το προηγούμενο έτος. Η συγκεκριμένη διαπίστωση προέρχεται από τη φετινή έκθεση “European Payment Report 2016” της Intrum Justitia (Φεβρουάριος – Απρίλιος 2016), μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην είσπραξη οφειλών και στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

• Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο μέσος συμβατικός χρόνος πληρωμής, στις 91 ημέρες σε σύγκριση με 35 την περυσινή περίοδο.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «η παράθεση των παραπάνω στοιχείων καταδεικνύει την ετήσια ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες/προμηθευτές του, παράμετρος η οποία δυσχεραίνει περαιτέρω την ελλειμματική ρευστότητα της αγοράς. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις με “λουκέτα” και “κανόνια” είναι άμεσα ορατές στην πραγματική οικονομία, καθώς σφίγγει ασφυκτικά πλέον η θηλιά στο λαιμό χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους. Οι Μ.μ.Ε. συχνά βρίσκονται σε αδύναμη θέση, γιατί στην πραγματικότητα, υποχρεώνονται να περιμένουν πάνω από 100 ημέρες, κατά μέσο όρο, για να εισπράξουν τα τιμολόγιά τους, με αποτέλεσμα μία στις τέσσερις πτωχεύσεις να οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών και επισφάλειες. Αυτό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδηγεί σε αλλοίωση του επιχειρηματικού χάρτη, σε απώλεια 450.000 θέσεων εργασίας και τζίρου 25 δις ευρώ, κάθε χρόνο. Αντί, να ψάχνουμε, επομένως, για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, σωστότερο θα ήταν ιδιαίτερα στη Χώρα μας, να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα με αυτά του εξωτερικού χρέους».

Πηγή: Taxheaven

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner