Ξεκίνησε η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου

Με καθυστέρηση 20 ημερών ξεκίνησαν οι πληρωμές ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές τους, καθώς μετά από μεγάλες ολιγωρίες ο ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Υποδομών υπέβαλαν σχετικά αιτήματα πληρωμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το ΓΛΚ είχε ήδη από τα τέλη Ιουνίου δώσει οδηγίες στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να προσέλθουν και να καταθέσουν τα αιτήματα πληρωμών των οφειλών που έχουν προς τους προμηθευτές τους και οι οποίες παραμένουν απλήρωτες για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

Οι φορείς έστω και με καθυστέρηση προσήλθαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έλαβαν (τους πιστώθηκαν) τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου, τα οποία είναι μέρος της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση από τους δανειστές.

Τις επόμενες ημέρες υπουργεία και εποπτευόμενοι φορείς καλούνται να αρχίσουν τις πληρωμές των προμηθευτών τους με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τις καταστάσεις οφειλών που έχουν ήδη συντάξει και καταθέσει στο ΓΛΚ.

Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώεκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (τα 1,6 δισ. ευρώ ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ). Περίπου 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων, 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων, 519 εκατ. ευρώ είναι οφειλές των νομικών προσώπων και 326 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κυβερνητική επιδίωξη είναι έως τα μέσα Οκτωβρίου να έχουν διατεθεί πλήρως τα 1,8 δισ. ευρώ και να έχουν εξοφληθεί ισόποσα χρέη του Δημοσίου. Εάν όλα πάνε καλά με τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα λάβει ακόμη 1,7 δισ. ευρώ για την καταβολή οφειλών σε προμηθευτές. Στόχος είναι έως το τέλος του 2016 το συνολικό απόθεμα οφειλών να μειωθεί από τα 5,5 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: e-forologia

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner