Εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο έναντι φορολογικής υποχρέωσης από τον φόρο κληρονομιάς

Σύντομα αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα δίνει στους πολίτες, που δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς, τη δυνατότητα να εκχωρούν ακίνητο στο Δημόσιο, για να καλύπτουν την φορολογική υποχρέωση που απορρέει από τον φόρο κληρονομιάς, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κος Τρ.Αλεξιάδης απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Δ.Καμένου.

«Πράγματι, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, από το 2014, η οποία δίνει δυνατότητα σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς – όχι οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση αλλά μόνο το φόρο που προκύπτει μετά από κληρονομιά- να τον πληρώσουν με μεταβίβαση ακινήτου στο δημόσιο, είτε του συγκεκριμένου ακινήτου είτε άλλου ακινήτου. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και αφορά τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με άλλο τρόπο την συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωση αλλά δυστυχώς από το 2014 δεν έχει προχωρήσει η έκδοση της απόφασης που ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι η έκδοση της απόφασης δεν προχωρούσε, διότι είχαμε συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις.
«Τώρα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και στο τελικό της επεξεργασίας της, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, βρίσκεται υπουργική απόφαση με την οποία θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο πολίτης δεν θα μπορεί να πληρώσει το φόρο κληρονομιάς με μετρητά, να τον πληρώνει μέσω ακινήτου. Ούτως ή άλλως για το δημόσιο το ίδιο είναι, διότι αν δεν γινόταν αποδοχή κληρονομιάς το ακίνητο πάλι θα περνούσε στο δημόσιο».

Πηγή: Taxheaven

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner