Έκκληση Τσακαλώτου για άμεση συμφωνία επί του χρέους

Έκκληση για συμφωνία επί του χρέους εντός των επόμενων εβδομάδων απεύθυνε προς τη Γερμανία και τους υπόλοιπους πιστωτές, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Wall Street Journal».
Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, θα χαθεί η καλύτερη δυνατή ευκαιρία προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την επταετή κρίση.
Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι αν «κλωτσήσουμε» την ευκαιρία και αναβάλουμε την απόφαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε οι επενδυτές θα πράξουν το ίδιο και θα αναβάλουν την απόφασή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Η Ευρωζώνη θα καταφέρει να επιβιώσει, μόνο εάν πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει» πρόσθεσε, στο ίδιο ύφος.
Απαριθμώντας τις συνέπειες της μη συμφωνίας για το χρέος εντός του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε πως μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τον αποκλεισμό της Ελλάδος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και τη μη έξοδο της χώρας στις αγορές στα τέλη του 2017.
Ερωτηθείς για τη σταθερή άρνηση του Βερολίνου στο αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι δεν οφείλεται στις εκλογές του 2017, καθώς όπως εξήγησε, αυτή δεν μεταφράζεται σε αξιοσημείωτο κόστος για τον μέσο Γερμανό ψηφοφόρο.
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πιθανός συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και της οικονομικής ανάκαμψης, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018 – πριν δηλαδή την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, το καλοκαίρι του 2018.
Τέλος, κάνοντας ειδική μνεία στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, κατέστησε σαφές ότι η αύξηση του λαϊκισμού στις δυτικές χώρες συνιστά «καμπανάκι» για τα κεντρώα και αριστερά κόμματα της Ευρώπης.

Πηγή : Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner