Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017 που φέρνει φόρους 2,447 δισ. ευρώ που θεσπίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι και εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου αλλά και παρεμβάσεις 563,6 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό.

Διατηρεί τους στόχους για ύφεση 0,3% το 2016 αλλά και για ανάκαμψη 2,7% το 2017, αλλά αυξάνει τον πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το 2017.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, προβλέπει ακόμη περικοπές 80,90 εκατ. ευρώ για μισθολογικές παρεμβάσεις, 88 εκατ. ευρώ από την άμυνα και αύξηση εσόδων εποπτευόμενων νομικών προσώπων κατά 12,50 εκατ. ευρώ Το σύνολο των παρεμβάσεων διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. ευρώ, αφού αφαιρούνται από τον “λογαριασμό” 591,6 εκατ. ευρώ λόγω του κοινωνικού πακέτου με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ

Η κυβέρνηση με τον νέο προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ (στα 3,16 δισ. ευρώ), έναντι μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 1,75% του ΑΕΠ (δηλαδή είναι αυξημένο κατά 523 εκατ. ευρώ ή κατά 0,3% του ΑΕΠ). Στο 1,8% υπολογιζόταν το πρ. πλεόνασμα στο προσχέδιο του Οκτωβρίου,

Για το 2016 προβλέπει επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το αρχικά υπολογισθέν στο 1,09% του ΑΕΠ (αντί για στόχο μνημονίου για 0,5% του ΑΕΠ).

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,374 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,271 δισ. ευρώ έναντι του 2016. Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,536 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,481 δισ. ευρώ, έναντι της εκτίμησης για το έτος 2016, “κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε ακαθάριστη βάση σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης, στην προβλεπόμενη μείωση των δαπανών (σε ταμειακή βάση) για εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και στη μη πρόβλεψη δαπανών για αναλήψεις χρεών” όπως αναφέρεται στην εισηγητική.

Οι κίνδυνοι του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός κάνει λόγο για “ορισμένους παράγοντες μακροοικονομικού κινδύνου, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμπιέσουν προς τα κάτω την επίδοση της οικονομίας στο 2ο εξάμηνο του 2016 και πέραν αυτού”.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν αφενός ενδογενείς παράγοντες, όπως την ταχύτητα προσαρμογής της επενδυτικής δραστηριότητας στα νέα δεδομένα οικονομικής σταθερότητας και τη συνεπή υλοποίηση του συμφωνηθέντος πακέτου μέτρων. Για την ασφαλή μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και μεσοπρόθεσμα, η στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί σε σχέση με αυτούς τους ενδογενείς παράγοντες είναι:

• η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα εξυγιάνει τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών επιτρέποντας την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς την πραγματική οικονομία,

• η υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα στήριξης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με τρόπους πέραν της εσωτερικής υποτίμησης, καθόσον αυτή έχει εξαντλήσει τα περιθώρια συνεισφοράς της,

• η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με έμφαση στη συμμετοχή της Ελλάδας στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη,

• η συνέχιση των διαβουλεύσεων για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και η σταδιακή εφαρμογή συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων και μέσο/μακροπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας,

• η παγίωση της βελτίωσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, ώστε να μην παρίσταται ανάγκη ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής,

• η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής συνοχής, με τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων μέσω δεσμών μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως σχεδιάζεται για το 2017.

Αφετέρου, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αρκετοί εξωγενείς παράγοντες που επιδρούν το τελευταίο διάστημα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ωθούν σε αύξηση της αβεβαιότητας και δύνανται να επιδράσουν δυσμενώς στην ελληνική οικονομία.

Τέτοιοι παράγοντες είναι:

• η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μεσοπρόθεσμη επίπτωση που αυτή δύναται να έχει:

• στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των περιφερειακών χωρών με μεγάλους δείκτες δημόσιου χρέους,

• στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση στις εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας,

• στην αύξηση της εσωστρέφειας σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

• σε ευάλωτα τραπεζικά συστήματα που αποτελούν μέρος του Ευρωσυστήματος και

• στο βαθμό διακυμάνσεων και αποστροφής του κινδύνου στις διεθνείς χρηματαγορές,

• τυχόν απόκλιση από την εφαρμοζόμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την προσφυγική κρίση,

• τυχόν παράταση των υφιστάμενων γεωπολιτικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με δυνητικά αρνητικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Πηγή :Oenet

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner