Αφορολόγητο: «Ανάσα» για ανέργους και άτομα με περιστασιακά εισοδήματα

Ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους έστω και στο «παραένα» από το υπουργείο Οικονομικών καθώς τελικά συμπεριέλαβε διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε τα μεσάνυκτα της Δευτέρας στη Βουλή σύμφωνα με την οποία θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – και άρα θα έχουν το αφορολόγητο – φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι, φοιτητές ή όσοι έχουν λάβει περιστασιακά εισοδήματα μέσα στο 2016.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τα αδήλωτα εισοδήματα και πώς μπορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα να τα εμφανίσουν στην Εφορία και να μην έχουν ποινικές ή άλλες κυρώσεις. Ωστόσο η υψηλή φορολόγηση που επιβάλλεται, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ώστε να επιστρέψουν χρήματα στην Ελλάδα ή να εμφανιστούν «μαύρα» εισοδήματα που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα χαμηλά εισοδήματα, η διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο που θα αρχίσει να συζητείται στη Βουλή από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι είχαν εισοδήματα κατά το φορολογικό έτος 2016 που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο από 9.500 ευρώ, και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ή ατομική αγροτική δραστηριότητα.

Κατά συνέπεια άνεργοι, φοιτητές, φορολογούμενοι με περιστασιακά εισοδήματα οι οποίοι έστω και για ένα πολύ χαμηλό εισόδημα κινδύνευαν να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων δεν θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και άρα θα έχουν το ισχύον αφορολόγητο.

Παράλληλα, με άλλη προτεινόμενη διάταξη, παγώνει για έναν ακόμη χρόνο η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που προβλεπόταν να ενεργοποιηθεί από την 1/1/2017. Ετσι, η εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί εδώ και τρία χρόνια θα γίνει από 1η Ιανουαρίου 2018.

Από την άλλη, «πανάκριβη» θεωρείται για τους πολίτες η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα καθώς οι συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν κατά την εμφάνιση «μαύρων» χρημάτων λειτουργούν αποτρεπτικά για την επιτυχία αυτού του μέτρου.

Πάντως, οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να εμφανίσουν στην Εφορία αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να το πράξουν έως τις 31 Μαΐου 2017, υποβάλλοντας τροποποιητικές ή αρχικές δηλώσεις.

Για τα εν λόγω εισοδήματα προβλέπεται πρόσθετος φόρος 8% αν η δήλωση υποβληθεί έως 31.3.2017 και 10% αν η δήλωση υποβληθεί από 1η Απριλίου έως 31 Μαΐου 2017.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο πρόσθετος αυτός φόρος θα προσαυξάνεται κατά 25% για δηλώσεις που θα αφορούν εισοδήματα έως το 2001, 23% για εισοδήματα ως το 2002, 22% για εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί ώς το 2003, 16% για εισοδήματα αδήλωτα ως το 2004, 15% έως το 2005, 12% ως το 2006, 10% ως το 2007, 6% ως το 2008, 5% ως το 2009 ενώ για τα εισοδήματα από το 2010 και μετά δεν προβλέπεται προσαύξηση.
Τις διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου ή έχει ζητηθεί παροχή πληροφοριών έως τις 31.5.2017.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι όσοι λάβουν εντολή ελέγχου ή πρόσκληση για παροχή πληροφοριών μετά τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου (ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου) και υποβάλλουν δήλωση μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία αυτή, τότε ο πρόσθετος φόρος κυμαίνεται από 15% έως 30%, αν κοινοποιηθεί στο διάστημα αυτό προσωρινός προσδιορισμός φόρου.

Φορολογούμενοι στους οποίους έχει κοινοποιηθεί εντολή ελέγχου ή έχει κοινοποιηθεί πρόσκληση παροχής πληροφοριών μπορούν να υποβάλουν δήλωση σε 60 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου, με πρόσθετο φόρο 13%. Συνολικά, μπορεί να προκύψει επιβάρυνση για τους φορολογουμένους 60% ή και παραπάνω.

Πηγή :in.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner