Ανάκαμψη, αλλά βαθιά κρίση στην αγορά εργασίας

Τα σημάδια της κρίσης είναι ορατά στην Ελλάδα κυρίως στην αγορά εργασίας, όμως η οικονομία ανακάμπτει σημαντικά, παρότι η Κομισιόν περίμενε περισσότερα γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι για το τρέχον έτος οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο αισιόδοξες.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει πάντως ότι «για να φτάσει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος. Εξάλλου τα βαθιά σημάδια της κρίσης είναι ορατά κυρίως στην αγορά εργασίας, όπου η ανεργία παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να δανειστεί από τις αγορές».

Από την πλευρά της η Die Zeit τονίζει ότι «για πρώτη φορά από την παγκόσμια οικονομική και δημοσιονομική κρίση του 2008 – 2009 η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε πορεία ανάπτυξης, ακόμα και με περιορισμένο ρυθμό στο τέλος του χρόνου. Για το τρέχον έτος οι προσδοκίες είναι πιο αισιόδοξες: Τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες υπολογίζουν την ανάπτυξη στο 2,5%. Τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης υπολογίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019».

Και η εφημερίδα προσθέτει ότι «μέχρι η οικονομική ισχύς της Ελλάδας να φτάσει στο επίπεδο προ της κρίσης, θα περάσει ακόμα πολύς καιρός: Αυτή τη στιγμή το ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου 25% σε σχέση με το 2008».

Η Die Welt εξάλλου, δημοσιεύει δήλωση του οικονομολόγου της Εθνικής Τράπεζας Νίκου Μαγγίνα, ο οποίος τονίζει ότι «το αποτέλεσμα βρίσκεται κάτω από τις επίσημες προβλέψεις, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγιζαν ποσοστό 1,6%».

Στο τέλος του έτους η ανάκαμψη εξαντλήθηκε, τονίζει ο κ. Μαγγίνας: μπορεί μεν η ελληνική οικονομία να αναπτύχθηκε από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο ήδη για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, ωστόσο έφτασε μόνο ένα μίνι θετικό πρόσημο του 0,1% σε σχέση με πέρσι στο ίδιο διάστημα, ενώ το καλοκαίρι βρισκόταν στο 0,4%.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν πιο αμυδρά απ’ ό,τι αναμενόταν, πράγμα που αποδεικνύει ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παραμένει εύθραυστη», εκτιμά ο κ. Μαγγίνας, όπως γράφει η Die Welt.

Πηγή : deal news

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner