Ενημερωτικός Κόμβος

Πληρώνονται αύριο οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για Ιούνιο-Ιούλιο

55.092 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή θα πιστωθούν έως 534 ευρώ έκαστος

Αύριο Παρασκευή 21 Αυγούστου πραγματοποιείται η επόμενη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ σε 55.092 εργαζόμενους που είτε υπέβαλαν μονομερή υπεύθυνη δήλωση είτε τέθηκαν σε αναστολή από τους εργοδότες τους. Τα ποσά των αποζημιώσεων που καταβάλλονται τώρα αφορούν αναστολές Ιουνίου και Ιουλίου. Στην ίδια πληρωμή συμπεριλαμβάνονται και 1.366 εργαζόμενοι που είχαν ενταχθεί το 15ήμερο 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» από τους εργοδότες τους και θα εξοφληθούν τώρα την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, δηλαδή το 60% του καθαρού μισθού που έχασαν λόγω μειωμένου ωραρίου. Συνολικά θα καταβληθούν 23,8 εκατ. ευρώ σε 56.458 εργαζόμενους.

Ειδικότερα εξοφλούνται για Ιούνιο και Ιούλιο 46.629 εποχικοί εργαζόμενοι που φέτος δεν επαναπροσλήφθηκαν και υπέβαλαν μονομερή υπεύθυνη δήλωση, καθώς το ξενοδοχείο ή το τουριστικό λεωφορείο όπου εργάζονταν πέρσι δεν επαναλειτούργησε. Επίσης θα εξοφληθούν 8.463 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή από τους εργοδότες τους τον Ιούνιο. Εφόσον η αναστολή διήρκεσε 30 ημέρες εντός Ιουλίου ή Ιουνίου, τότε ο εργαζόμενος θα λάβει το πλήρες ποσό των 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει την αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το κονδύλι που εκταμιεύεται αφορά:

μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνός Ιουνίου και Ιουλίου, ύψους 21.861.810 ευρώ, στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 46.629,

αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά το μήνα Ιούνιο, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 1.750.434 ευρώ, στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 8.463,

εργαζόμενους ενταγμένους στον Μηχανισμό «Συν-Εργασία» για το χρονικό διάστημα 15/6/2020-30/6/2020 για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 194.128,46 ευρώ, στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 1.366.

Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις των αναστολών για τον μήνα Ιούλιο συνεχίζονται έως και τις 24 Αυγούστου από τους εργοδότες και έως τις 25 Αυγούστου από τους εργαζόμενους. Οι δηλώσεις για τις αναστολές Ιουλίου αφορούν τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού καθώς και τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση στο σύστημα «Εργάνη».

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τον Ιούνιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούλιο δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Μονομερείς δηλώσεις

Ταυτόχρονα και παράλληλα, έως τις 31 Αυγούστου συνεχίζεται η υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε εποχικές επιχειρήσεις καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων. Αν η δήλωση αφορά όλο τον Ιούλιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται από εποχικούς εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, αλλά φέτος δεν έχουν επαναπροσληφθεί, καθώς το εποχικό ξενοδοχείο ή τουριστικό λεωφορείο όπου εργάζονταν πέρσι δεν επαναλειτούργησε.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας επανήλθε με ΠΝΠ για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Καθώς η πανδημία του κορονοϊού φουντώνει και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας και η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ αναμένεται να είναι και το φθινόπωρο βασικό εργαλείο της αγοράς. Στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η παράταση του μέτρου των αναστολών και μετά τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα για Οκτώβριο – Νοέμβριο, ώστε να στηριχτούν οι εργαζόμενοι με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αλλά και οι επιχειρήσεις στο δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται.

Πηγή: Ναυτεμπορική