Νέες ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών

Πέραν των 24-48 δόσεων, προετοιμάζονται δύο ειδικές διευκολύνσεις για τα ληξιπρόθεσμα της πανδημίας

Πλήθος επιλογών για τη ρύθμιση όλων των χρεών τους προς την εφορία θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το οικονομικό επιτελείο βάζει ήδη τις τελευταίες «πινελιές» στο εν λόγω «πακέτο», που στόχο έχει πρωτίστως να στηρίξει όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και γενικότερα όλους τους φορολογούμενους, ώστε να μη συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμα χρέη στα ταμεία του Δημοσίου.

Το «καλάθι» θα περιλαμβάνει ουσιαστικά τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις αφού, εκτός από την ισχύουσα «πάγια» των 24 ή 48 δόσεων, αναμένεται η θέσπιση της νέας ρύθμισης 12 – 24 δόσεων που έχει εξαγγελθεί ήδη για την εξόφληση χρεών που είχαν βεβαιωθεί πριν και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, αλλά και μιας ακόμη ρύθμισης πολλών δόσεων για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μετά το πρώτο «κύμα» κορονοϊού και έχουν αρχίσει να «φουσκώνουν» επικίνδυνα.

Υπενθυμίζεται ότι για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές ισχύει από την αρχή του 2020, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», η «πάγια» ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών από 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως, ή από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.

Στην εν λόγω ρύθμιση μπορούν, μεταξύ άλλων, να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως επίσης και ο φόρος εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ του 2020.

Επισημαίνεται ότι η ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη μία δόση της οφειλής, ή περισσότερες δόσεις, ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω «πάγια» ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα και των 48 δόσεων, εφόσον όμως πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές οφειλές.

Εκτός από το ανωτέρω «πακέτο» δόσεων, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει ήδη το σχέδιο νέας «ευνοϊκότερης» ρύθμισης η οποία, με βάση τις εξαγγελίες, θα έχει νομοθετηθεί έως την άνοιξη του 2021 και θα προβλέπει αποπληρωμή των χρεών από 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5% ετησίως. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά θα αφορά φορολογικές οφειλές οι οποίες:

* είχαν βεβαιωθεί πριν από το πρώτο «κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού ή κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού «κύματος»,

* έπρεπε να είχαν καταβληθεί εμπρόθεσμα σε προθεσμίες που έληγαν από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους,

* συσσωρεύτηκαν απλήρωτες, αρχικά έως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια έως και τον Απρίλιο του 2021, λόγω των συνεχών αναστολών και των παρατάσεων στις προθεσμίες πληρωμής τους, που δόθηκαν ελέω κορονοϊού από το υπουργείο Οικονομικών.

Ουσιαστικά, αφορά κυρίως οφειλές οι οποίες βαρύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι των ήδη εξαγγελθέντων και εφαρμοζόμενων μέτρων οικονομικής στήριξης αφού, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε αυτή θα μπορούν να υπαχθούν:

1) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έπαψαν τις δραστηριότητές τους αναγκαστικά, βάσει των μέτρων προστασίας, την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

2) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

3) Εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις και οι οποίοι βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

4) Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι «οδηγήθηκαν» στο «κούρεμα» των ενοικίων που είχαν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους, κατά 40%, επειδή οι ενοικιαστές ήταν είτε επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες πληγέντες από την κρίση του κορονοϊού, είτε εργαζόμενοι σε πληγέντες επιχειρηματίες – επαγγελματίες, είτε φοιτητές – τέκνα εργαζομένων σε πληγέντες επιχειρηματίες-επαγγελματίες.

Στη νέα αυτή «ευνοϊκότερη» ρύθμιση θα μπορούν ουσιαστικά να υπαχθούν:

* όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020, αλλά παρατάθηκε αρχικά έως τις 31 Αυγούστου 2020.

* όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαΐου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020, αλλά παρατάθηκε αρχικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

* όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30ή Ιουνίου 2020, αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

* όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες στις 11 Μαρτίου 2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2020.

* όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η Απριλίου 2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2020.

* όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η Μαΐου 2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

* όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η Ιουνίου 2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Το «καλάθι» όμως των ρυθμίσεων σχεδιάζεται να εμπλουτιστεί με μια ακόμη ρύθμιση πολλών μηνιαίων δόσεων και στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές οφειλές που βεβαιώθηκαν από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ανωτέρω τακτικές οφειλές, αλλά και οι οφειλές που θα βεβαιωθούν στο τελευταίο τετράμηνο του 2020.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα να περιληφθούν και οι οφειλές οι οποίες είχαν βεβαιωθεί πριν από τον φετινό Ιούλιο, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησης ορισμένων δόσεων που λήγουν από τον Οκτώβριο και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του τρέχοντος μηνός, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση διευκόλυνση φορολογουμένων και επιχειρήσεων, ώστε να δοθούν «ανάσες» ρευστότητας στην αγορά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner