Στο «τραπέζι» 5η επιστρεπτέα και επέκταση «Γέφυρας»

Στήριξη των εταιρειών θεάματος και των ΚΤΕΛ

Ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη και πρόσθετων μέτρων στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας αφήνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε χθες ότι κατά 90% τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί παραμένουν πάνω στο τραπέζι και μπορούν να ενεργοποιηθούν εκ νέου εφόσον κριθεί απαραίτητο. Έτσι, άφησε ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο για έναν νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής (τον 5ο) εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για να τονωθεί περαιτέρω η ρευστότητα στην αγορά αλλά και για επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα», το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής να ξεπερνούν τις 149.000. Οι επιδοτήσεις θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά το τέλος Νοεμβρίου στους δικαιούχους, ενώ τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά για τρεις μήνες μέσα στον Δεκέμβριο.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε και δύο νέα μέτρα στήριξης: το Δημόσιο, με νομοθετική ρύθμιση, θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει εισιτήρια θεάτρου, κινηματογράφου και συναυλιών προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πλήττονται καίρια από την πανδημία. Τα εισιτήρια που θα περιέλθουν στην κατοχή του θα τα διαθέσει μετά την πανδημία σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Αντίστοιχα, για τα εισιτήρια που δεν εκδίδουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, θα επιδοτούνται οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων και των ΚΤΕΛ. Για το δεύτερο μέτρο, δεν θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα «αγοράζει» μέρος των αδιάθετων εισιτηρίων για θέατρα, σινεμά και συναυλίες σε μια προσπάθεια να διασωθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού και οι οποίες πλήττονται καίρια λόγω των περιοριστικών μέτρων. Νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει ότι το στοκ των εισιτηρίων που θα περιέλθουν στην κατοχή του κράτους, θα διατεθεί μετά την πανδημία στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής σε πολίτες που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Πέραν της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, θα υπάρξει και υπουργική απόφαση για την άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ. Σε αυτούς θα δοθεί άμεση εισοδηματική ενίσχυση η οποία θα είναι συνάρτηση των θέσεων που θα παραμένουν άδειες λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από το κράτος.

Τα δύο μέτρα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε, το κράτος προχωρά άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να αγοράζει ένα σημαντικό ποσοστό των εισιτηρίων σε θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες. Μετά το τέλος της πανδημίας θα επιστρέφονται με τη μορφή κοινωνικού εισιτηρίου. Παράλληλα, προχωρά η έκδοση ΚΥΑ για την οικονομική αποζημίωση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ για τις κενές θέσεις που υποχρεούνται να έχουν λόγω της πανδημίας.

Τι προβλέπεται

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) επιτρέπονται, μόνο με έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ζωντανά θεάματα και ακροάματα και λοιπές παραστατικές τέχνες εφόσον στους ανοικτούς χώρους :

* η πληρότητα φτάνει το 30% &

* είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τους κλειστούς χώρους προβλέπεται :

* 30% πληρότητα &

* υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εργαλεία στήριξης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι δεδομένου ότι κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η πανδημία, η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει «εργαλεία» για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται και τα οποία θα χρησιμοποιούνται μέχρι να λήξει η πανδημία. Συμπλήρωσε δε ότι δεδομένης της κατάστασης που δημιουργείται θα υπάρχουν διορθώσεις όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στοχευμένα δάνεια και 120 δόσεις

Λύσεις σε δύο προβλήματα που αφορούν την επιχειρηματική κοινότητα προτίθεται να δρομολογήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έπειτα από συνάντηση της προέδρου της Αθηνάς Χατζηπέτρου με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σταύρο Καφούνη. Ο εμπορικός κόσμος διαμέσου του ΕΣΑ ζήτησε τη δημιουργία ενός ειδικού στοχευμένου δανείου, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και ευνοϊκούς όρους, που θα αφορά αποκλειστικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, σε όλη τη χώρα. Εξειδικεύοντας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Καφούνης ανέφερε ότι κρίνεται απαραίτητο να καλύπτει αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 250.000 ευρώ ετησίως και έως 10 εργαζόμενους, με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά το 25% του τζίρου ή τα 50.000 ευρώ. Οι τράπεζες θα υποχρεούνται να κατευθύνουν ένα ποσό που με τη μόχλευση θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ σε μμε επιχειρήσεις που ενώ έχουν προοπτική και ελπίδα είναι αποδεδειγμένα αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Έως σήμερα από τα 5,2 δισ. μόνο 100 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε αυτοαπασχολούμενους και πραγματικά πολύ μικρές επιχειρήσεις, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΣΑ. Επιπλέον, με αφορμή τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί από τα προγράμματα του πρώην ΤΕΜΠΜΕ, ο ΕΣΑ ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες εκ μέρους του ΕΤΕΑΝ ώστε να μεταφερθούν οι οφειλές στην ΑΑΔΕ το γρηγορότερο δυνατό και να μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις, όποτε και όπου εμφανιστούν. Η κ. Χατζηπέτρου συμφώνησε ότι θα στηρίξει και τις δυο προτάσεις του ΕΣΑ και τα δυο μέρη δεσμεύτηκαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner