Σήμερα η δήλωση της τηλεργασίας 50% στην «Εργάνη»

Περιθώριο έως το βράδυ έχουν οι εργοδότες – Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε όσους δεν κάνουν προαναγγελία

Σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, έως το βράδυ, υποχρεούνται οι εργοδότες σε όλη την Ελλάδα να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους. Η υποχρεωτική τηλεργασία ισχύει πια σε όλη τη χώρα για το 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση και οι εργοδότες έχουν στη διάθεσή τους ένα 24ωρο από τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ σε ΦΕΚ προκειμένου να υποβάλουν στην «Εργάνη» το ειδικό έντυπο 4.1 για τη δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας. Η ΚΥΑ υπεγράφη χθες, οπότε το 24ωρο των δηλώσεων «τρέχει» σήμερα.

Όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας -είτε αυτή είναι «κόκκινη» είτε είναι «κίτρινη» είτε «γκρι»- υποχρεούνται για τον μήνα Νοέμβριο να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. Οι εργοδότες οφείλουν εντός 24ώρου από τη δημοσίευση της ΚΥΑ σε ΦΕΚ να προαναγγείλουν στην «Εργάνη» την εξ αποστάσεως απασχόληση για το 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα αυτό, με το ειδικό έντυπο. Όλες οι επιχειρήσεις που δεν θα υποβάλουν την προαναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Με την ίδια ΚΥΑ επεκτείνεται σε όλη τη χώρα για τον μήνα Νοέμβριο το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner