Η τρόικα στην Αθήνα με μισογραμμένο προσχέδιο συμφωνίας
Με στόχο να ολοκληρώσουν εντός δέκα ημερών τις όποιες διαπραγματεύσεις και με το προσχέδιο της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement – SLA), σχεδόν γραμμένο, προσέρχονται στις συνομιλίες της Αθήνας οι επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο οι Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι στο χέρι της Αθήνας.
Εκτός από το φορολογικό και το ασφαλιστικό, η τρόικα έχει ανά χείρας και τη γνωστή λίστα με τα 11 prior actions που δεν έχουν εκτελεστεί, με το θέμα της ενέργειας να φαντάζει το πλέον δύσκολο ανάμεσά τους.
Το έργο της τρόικας δεν είναι καθόλου απλό, καθώς πρέπει να δεσμεύσει την Αθήνα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις με την λειτουργία του σχετικού ταμείου, τον διορισμό των διοικήσεων των τραπεζών, τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, τις 230 συστάσεις του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, την ίδρυση τοπικών γραφείων κτηματολογίου και το άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων.
Και μετά από αυτά θα ξεκινήσει η λογιστική για το αφορολόγητο και την προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Σε γενικές γραμμές το ύψος του αφορολόγητου θα κρίνει και τον χρόνο και το για ποιες συντάξεις θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά.
Επιπλέον, στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει πολλές επιλογές ως προς τον τρόπο που θα προσεγγίσει το συνταξιοδοτικό και δεν υπάρχουν αδιέξοδα ή οριζόντιες περικοπές. Αντιθέτως οι Βρυξέλλες, θέλουν κοινωνικά δίκαιη προσέγγιση και όχι χονδροειδείς κινήσεις, για να μην πειραχτούν οι παραδοσιακά ευνοημένες ομάδες. Κοινώς αυτό που λένε είναι “δεν είναι όλες οι προσωπικές διαφορές το ίδιο”.
Ο στόχος πάντως είναι να υπάρχει ένα έτοιμο κείμενο με νούμερα, μέτρα και αριθμούς για την 10η Μαρτίου και τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης που θα προετοιμάσει το eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μετά το eurogroup και εκτός απροόπτου θα έχει χρόνο για να πάει τα σχετικά πολυνομοσχέδια στη Βουλή από τις 21 Μαρτίου (που το eurogroup θα επισφραγίσει τα prior actions) και μέχρι το επόμενο eurogroup στη Μάλτα στις 6 Απριλίου.
Στις Βρυξέλλες αγωνιούν να προλάβουν να τελειώσουν τα πάντα πριν από τις γαλλικές εκλογές, καθώς το ελληνικό ζήτημα είναι εκεί εύκολη λεία για τους λαϊκιστές που διαδίδοντας αβάσιμα ψεύδη, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ελληνικές δυσκολίες.
Πηγή: Real.gr