Άρχισαν οι δηλώσεις αναστολών Νοεμβρίου
Οι «εργασιακοί πυλώνες» που ίσχυσαν και στο πρώτο lockdown ή μπαίνουν σε εφαρμογή στο δεύτερο
Ειδική αποζημίωση αλά καρτ, με βάση τα χρονικά διαστήματα των τοπικών και του εθνικού lockdown, έρχεται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ανά την Ελλάδα που θα δηλωθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Νοέμβριο. Οι δηλώσεις των αναστολών για τη δεύτερη καραντίνα ξεκίνησαν χθες το απόγευμα στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Βάσει των διαφορετικών ημερομηνιών έναρξης των έκτακτων περιοριστικών μέτρων ανά επιδημιολογικό επίπεδο ή ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά την επικράτεια, υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης των αναστολών.
Από 1ης Νοεμβρίου σε αναστολή μπορούν να δηλωθούν εργαζόμενοι σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, αθλητισμό και πολιτισμό. Στην υπόλοιπη επικράτεια οι αναστολές συμβάσεων εργασίας σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις ξεκινούν από 3 ή από 7 Νοεμβρίου. Το ποσό της ειδικής θα υπολογιστεί αναλογικά, με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημέρα.
Ειδικά για τον Νοέμβριο μπορούν να υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις ανά περίπτωση κλειστών και πληττόμενων, ώστε να συμφωνούν οι περιφερειακές ενότητες και οι ημερομηνίες έναρξης της κάθε περίπτωσης. Επίσης, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του.
Εκτός από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και την αποζημίωση ειδικού σκοπού, από σήμερα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και η άδεια ειδικού σκοπού, καθώς είναι πλέον κλειστά τα Δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί, ενώ σε τροχιά μπαίνουν και νέες αναστολές πληρωμών ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Εκτός από τα νέα μέτρα, σε παράλληλη εφαρμογή βρίσκονται ήδη η υποχρεωτική τηλεργασία και ο μηχανισμός «Συν-Εργασία». Κατά συνέπεια, για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις κι ενώ ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα της φθινοπωρινής καραντίνας, σε εφαρμογή βρίσκονται ή μπαίνουν σταδιακά 2 συν 2 μέτρα, γνώριμα από το πρώτο lockdown.
1. Άδεια ειδικού σκοπού: Άδεια ειδικού σκοπού μπορούν να λάβουν από σήμερα εργαζόμενοι γονείς στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία. Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας με πρόσφατη εγκύκλιό του, προκειμένου για εργαζόμενους που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι κατά την τέταρτη μέρα του 4ήμερου σχήματος της άδειας ειδικού σκοπού, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.
Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Τα σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
Εάν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε τη μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός.
Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των γονέων ή γέννησης τέκνου εκτός γάμου το δικαίωμα της άδειας ασκείται αποκλειστικά από τον γονέα που έχει την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα του παιδιού. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν τη δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.
2. Αναστολή-αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στη φάση υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων από εργοδότες και εργαζόμενους για τις αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου, περνά το σύστημα «Εργάνη». Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή σε όλη την Ελλάδα, οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» υποβάλλονται έως και την Τρίτη 24/11. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και 24/11, μόνο εάν η σύμβαση εργασίας τους τίθεται για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 27/11 έως και την Πέμπτη 3/12.
Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, οι εργοδότες υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» έως και 7/12.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν δηλώσεις εάν τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθούν από 7/12 και σταδιακά μέχρι τέλος του μήνα.
Ειδικά για τον Νοέμβριο, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή θα υπολογισθούν αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Αυτοί που αναμένεται να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ είναι κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο.
3. Υποχρεωτική τηλεργασία: Στο 50% παραμένει το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον επί των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Το μέτρο ισχύει τουλάχιστον έως τις 30 Νοεμβρίου. Με νέα ρύθμιση προωθείται ενίσχυση και αυστηροποίηση του πλαισίου μέσω της έκθεσης του «αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση, με την οποία ο κάθε εργοδότης θα πρέπει να τεκμηριώνει τη λειτουργία της επιχείρησής του με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, αναφέροντας και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
4. Μηχανισμός «Συν-Εργασία»: Έως 31 Δεκεμβρίου παραμένει ενεργός ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή.
Πηγή: Ναυτεμπορική