Απαντήσεις στα δικά σας ερωτήματα της ημερίδας myDAΤΑ της 8/11/2021

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Από τα εκατοντάδες ερωτήματα που έγιναν στη διάρκεια της ημερίδας της Epsilon net «myData & Ηλεκτρονική τιμολόγηση – ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» που διεξήχθη στις 8/11/2021, με εξαίρεση κάποια που ήδη απαντήθηκαν ή άλλα που επαναλαμβάνονταν, θέτουμε παρακάτω τις σχετικές απαντήσεις.

Ερώτηση

Ας μας πει καποιος τι γινεται με την χοντρικη πωληση ετσιατοριων,ταβερνων κλπ.

1) Ειναι υποχρεωτικο να στελνει το ERP της επιχειρησης και τον δημοτικο φορο.

2) Αν τα τιμολογια στελνονται απο την επιχειρηση online με ERP χωρις τον Δημοτικο φορο θα μπορει να σταλει αργοτερα συγκεντρωτικα το ποσο του φορου για να αφαιρεθει απο τα εσοδα (οπως λενε οι οδηγιες για τα ξενοδοχεια , 1.95 λοιπα πληρφοριακα +/-),

3) και ΤΕΛΙΚΑ βγαλτε οδηγιες σαν εταιρια μηχανογραφησης για τον χειρισμο που θα κανουμε!!”

Απάντηση

Εφόσον το δημοτικό τέλος κατά την έκδοση του παραστατικού συμπεριλαμβάνεται στην καθαρή αξία, ο διαχωρισμός του γίνεται με το παραστατικό 17.3 και αντίθετο πρόσημο εσόδου. Η σχετική υλοποίηση αναμένεται σε επόμενη έκδοση.

Ερώτηση

Κινηματογράφος με τζίρο κάτω των 50.000,00 ευρώ, για τα εισιτήρια που κόβει μπορεί να διαβιβάζει ημερήσιο σύνολο ή πρέπει η διαβίβαση του εσόδου να γίνεται ανά εισιτήριο;

(Η καταχώρηση γινόταν ως τώρα με ημερήσια σύνολα)

Αν διαβιβάζει τα δεδομένα ο λογιστής μέσω ERP ποια είναι η προθεσμία διαβίβασης;”

Απάντηση

Για τους κινηματογράφους ισχύει ο γενικός κανόνας. Εφόσον είναι υπόχρεοι σε χρήση ΦΗΜ, τότε η διαβίβαση γίνεται μέσω του συστήματος esend, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Α.1171/2021.

Ερώτηση

Ποια είναι η διαδικασία απόκτησης/συνδεσης με πάροχο;

1.Αγορά Συνδρομής Παρόχου στη συνέχεια;

Δήλωσης σύμβασης στην ΑΑΔΕ;

Ποια είναι τα βήματα;”

Απάντηση

Οι οντότητες του άρθρου 1 του Ν. 4308/2014 (Α΄ 251), που επιλέγουν τη χρήση Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων για την έκδοση, διαβίβαση και λήψη παραστατικών, προκειμένου να ωφεληθούν των ευεργετημάτων του άρθρου 71ΣΤ΄ του Ν. 4172/2013, όπως ισχύει, υποχρεούνται να υποβάλλουν «Δήλωση Αποκλειστικής Έκδοσης Στοιχείων μέσω Παρόχου» ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση. Η εν λόγω δήλωση αφορά στο σύνολο των παραστατικών χονδρικής και λιανικής που εκδίδουν οι ως άνω αναφερόμενες οντότητες, καθώς και τις περιπτώσεις που εκδίδουν παραστατικά είτε αποκλειστικά χονδρικών, είτε αποκλειστικά λιανικών συναλλαγών. Η επιλογή από την οντότητα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω Παρόχου, για την έκδοση παραστατικών, συνεπάγεται και την αποδοχή λήψης ηλεκτρονικών τιμολογίων και παρέλκει η υποχρέωση υποβολής δεύτερης δήλωσης για τη αποδοχή – λήψη αυτών.

Σχετικές λεπτομέρειες στην Α.1258/2020.

Ερώτηση

Καλησπέρα και πάλι. Από λάθος ρύθμιση της ταμειακής μηχανής εκδόθηκαν ζ για το μήνα Οκτώβριο με λάθος συντελεστή ΦΠΑ (6% αντί για 13%) και στάλθηκαν και στο esend.Πώς θα γίνει διόρθωση στα mydata;;”

Απάντηση

Όσον αφορά την απεικόνιση στα ηλεκτρονικά βιβλία, δεν υπάρχουν σχετικές οδηγίες αντιμετώπισης της συγκεκριμένης περίπτωσης. Επομένως, μπορούμε να εκφράσουμε την άποψη μας με την επιφύλαξη έκδοσης νεότερων οδηγιών που θα ορίζουν διαφορετική αντιμετώπιση.

Κατά την άποψή μας, η επιχείρηση θα πρέπει να εκδώσει χειρόγραφο πιστωτικό στοιχείο λιανικής με τη συνολική αξία λιανικών που εξέδωσε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, θα εκδώσει ένα στοιχείο λιανικής με τον σωστό συντελεστή ΦΠΑ συγκεντρωτικά για το σύνολο των λιανικών που είχε εκδώσει με λάθος συντελεστή ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι η παραπάνω πρόταση μπορεί να αναιρεθεί από νεότερες οδηγίες που αναμένονται.

Επισημαίνεται ότι το έτος 2021 είναι έτος ανοχής στις εκπρόθεσμες και ανακριβείς διαβιβάσεις.

Ερώτηση

Τα έσοδα από ταμειακή προ της 1/10/2021 και 1/11/2021 πως θα διαβιβαστούν; Μέσω του λογιστικού προγράμματος της epsilon ή με άλλο τρόπο;

Πότε θα συνδεθεί το e send με το my data?”

Απάντηση

Η διαβίβαση θα γίνει συγκεντρωτικά για κάθε μήνα από τους προηγούμενους μέσα από το πρόγραμμα του λογιστή της επιχείρησης. Αναμένουμε τη διασύνδεση, δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ερώτηση

`Οι ταμ. μηχανές που εκδήδουν Τιμολόγια έχουν την δυνατότητα να ανεβάσουν τα τιμολόγια στο mydata ? η πρέπει να γίνει αγορά προγράμματος ΚΑΙ να εκδοθούν μέσα απο τιμολογίερα ?”

Απάντηση

Το κανάλι διαβίβασης των ΦΗΜ αφορά αποκλειστικά λιανικές συναλλαγές. Η επιχείρηση θα πρέπει για τις χονδρικές συναλλαγές να επιλέξει άλλο κανάλι, το πρόγραμμα τιμολόγησης είναι προφανής επιλογή.

Ερώτηση

Σε περίπτωση πάλι με μπλοκακι..τα έξοδα του, ενοίκια, λογαριασμούς και εφκα τα ανεβάζουμε κανονικά στο mydata…αν πρέπει να τα περάσουμε σε τι χρόνο θα πρέπει να τα ανεβάζουμε;μέχρι 20 του επόμενου μήνα; επίσης αν κάποιος χρησιμοποιεί το λογιστικό του πρόγραμμα σε πόσο χρόνο πρέπει πάλι να ανέβουν τα έσοδα και έξοδα σε επιχείρηση που έχει κάτω από 50 τιμολόγια και πολύ μικρό τζίρο”

Απάντηση

Η διαβίβαση των εκδιδόιμενων παραστατικών, εφόσον επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις και ακολουθήσει αυτό το κανάλι, γίνεται μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα. Η διαβίβαση από τον λήπτη των δεδομένων εξόδων από λιανικές, κοινή ωφέλεια κ.λπ. πραγματοποιείται έως την ημερομηνία υποβολής της οικείας δήλωσης Φ.Π.Α., ανάλογα με το λογιστικό σύστημα που τηρεί ο λήπτης (απλογραφικό – διπλογραφικό).

Ερώτηση

Οι Δ.Ε.Υ.Α. (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης) είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις (ν.1069/80).

Ερωτώνται τα παρακάτω :

1) Τα έσοδα τους (από λογαριασμούς, τέλη σύνδεσης και λοιπά έκτακτα έσοδα) πως χαρακτηρίζονται και πως διαβιβάζονται και σε ποιον χρόνο (για το 2021 και έπειτα το 2022)?

2) Τα έξοδα υποδοχής και φιλοξενίας πως χαρακτηρίζονται και πως διαβιβάζονται? (παρακαλώ παράδειγμα)

3) τα τραπεζικά έξοδα πως χαρακτηρίζονται και πως διαβιβάζονται? (παρακαλώ παράδειγμα)

4) τα έσοδα από πιστωτικούς τόκους από τραπεζικά ιδρύματα αλλά και από τόκους υπερημερίας πως χαρακτηρίζονται και πως διαβιβάζονται? (παρακαλώ παράδειγμα)

5) λογαριασμοί δαπανών ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευσης κλπ πως χαρακτηρίζονται και πως διαβιβάζονται? (παρακαλώ παράδειγμα)

6) να γίνει αναφορά στις εξαιρέσεις του ΦΠΑ (παρακαλώ παράδειγμα)

Τα παραδείγματα παρακαλώ εάν είναι δυνατόν να δοθούν μέσα από τα προγράμματα της epsilonnet (π.χ. Business Λογιστική)”

Απάντηση

Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα στην πρώτη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας διαβιβάζουν τα δεδομένα τους συγκεντρωτικά στο τέλος του έτους μόνο μέσω των τύπων παραστατικών 17.4 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – Φορολογική Βάση» και 17.6 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εξόδων – Φορολογική Βάση» και δεν έχουν υποχρέωση για χαρακτηρισμό Ε3. Σε κάθε περίπτωση, έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν παραστατικά που εκδίδουν βάσει προδιαγραφών (σύνοψη – χαρακτηρισμός) για συναλλαγές που υπόκεινται σε Φ.Π.Α., καθόσον αποκτούν έσοδα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα οποία και χαρακτηρίζουν με 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων. Στην περίπτωση εξόδων που λαμβάνουν από υπόχρεους Εκδότες ημεδαπής τα χαρακτηρίζουν με 2.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εξόδων. Στις παραπάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται και οι Αστικές μη Κερδοσκοπικές.

Ερώτηση

Σε επιχείρηση που έχει πάνω από 100000 τζίρο θα υπάρξει πρόβλημα αν τα τιμολόγια του Οκτωβρίου τα στείλει ο λογιστής;”

Απάντηση

Μέχρι 31/12 δεν θα υπάρχουν κυρώσεις. Εφόσον όμως δεν ενταχθεί στην ειδική φόρμα καταχώρησης, ενδεχομένως (αναμένεται σχετική εγκύκλιος) από 1/1/2022 να υπάρχουν κυρώσεις.

Ερώτηση

Πώς αλλάζει η αρίθμηση των νέων τιμολογίων που θα κόψουμε? Δηλαδή να μην ξεκινά η αρίθμηση από το 1 αλλά να συνεχίσουμε την παλιά αρίθμηση των χειρόγραφων τιμολογίων? Για τιμολόγια παροχής και αποδείξεις παροχής ξεχωριστά.”

Απάντηση

Η επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές σειρές. Η αρίθμηση μπορεί να ξεκινά από το 1 κάθε φορολογικό έτος ή να συνεχίζει την αρίθμηση από το προηγούμενο. Συνίσταται μετά την έναρξη διαβίβαση στην πλατφόρμα MyData να μην υπάρχουν παραστατικά ίδιου τύπου στο ίδιο έτος με τον ίδιο αριθμό.

Ερώτηση

Για να αποδόσουμε τον ΦΜΥ 9/21 εως της 30/11/21 θα πρέπει να ανεβάσουμε την εγγραφή μισθοδοσίας του 9/21 στο MY DATA?”

Απάντηση

Για το έτος 2021 επιβάλλονται δεν επιβάλλονται πρόστιμα, επομένως, προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο.

Ερώτηση

Τα έσοδα από ενοίκια (8.1) έχουν επιτρεπτή τιμή E3_562 Λοιπά έσοδα. Αν αφορούν το κύριο μέρος της δραστηριότητας μιας εταιρίας εκμετάλλευσης ακινήτων, πώς τα έσοδα αυτά θα μεταφερθούν στη δήλωση Ε3 στο 561;”

Απάντηση

Είμαστε σε αναμονή προσθηκών στους χαρακτηρισμούς των διαβιβαζόμενων δεδομένων από την ΑΑΔΕ. Πιθανόν να τροποποιηθούν οι επιλογές που δίνονται στον τύπο παραστατικού 8.1 “Ενοίκιο – Έσοδο”.

Ερώτηση

Εταιρία που μέχρι σήμερα καταχωρούσε λογαριασμούς ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας, αερίου κλπ στα έξοδα της αλλά δεν φαίνεται στο όνομα (στον λογαριασμό) η επωνυμία της θα έχει πρόβλημα με το my data; Οι δαπάνες αφορούν πραγματικά γεγονότα απλά μέχρι τώρα επειδή και στην ΜΥΦ θεωρούνταν λοιπές δαπάνες δεν υπήρχε θέμα διασταύρωσης.”

Απάντηση

Κατά την άποψή μας, η επιχείρηση θα πρέπει να καταχωρήσει όπως και στο παρελθόν και να τις διαβιβάσει ανάλογα. Εφόσον σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες κοινής ωφέλειας δεν θεωρούνται αντικριζόμενες, διαβιβάζονται από τον λήπτη. Το θέμα της αναγραφής άλλου ονόματος είναι θέμα που θα απασχολήσει ενδεχόμενο μελλοντικό φορολογικό έλεγχο.

Ερώτηση

Με τα ταξίμετρα τι γίνεται? Πως θα διαβιβάζουν τα δεδομένα?”

Απάντηση

Τα ταξίμετρα είναι εκτός εφαρμογής της Α. 1171/2021. Δεν έχουν διασυνδεθεί. Αναμένεται να βγει τροποποίηση της Α.1171/2021 που θα αναφέρει τη διασύνδεσή τους από το 2022.

Ερώτηση

Σύμφωνα με οδηγία της ΑΑΔΕ στις 8.10.2021 τα Έσοδα από Πιστωτικούς Τόκους διαβιβάζονται με τύπο παραστατικού 11.1 ΑΛΠ. Αλλά το 11.1 ενημερώνει μόνον τον Ε3_561 και όχι τον Ε3_563. Αντίθετα ο τύπος παραστατικού 17.3 “”Λοιπές εγγραφές εσόδων-Λογιστική Βάση”” ενημερώνει το Ε3_563 που στο Ε3 είναι οι “”Πιστωτικοί τόκοι και συναφή έσοδα””.

Τελικά ποιόν τύπο παραστατικού πρέπει να επιλέξουμε ?”

Απάντηση

Είμαστε σε αναμονή προσθηκών στους χαρακτηρισμούς των διαβιβαζόμενων δεδομένων από την ΑΑΔΕ. Πιθανόν να τροποποιηθούν οι επιλογές που δίνονται στον τύπο παραστατικού 11.1 “ΑΛΠ”.

Ερώτηση

1) Εταιρεία εκμετάλευσης ακινήτων η οποία έχει ενοίκια από ιδιώτες αλλά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να ανεβάζει διακριτά το κάθε ενοίκιο με το ΑΦΜ του συναλλασσόμενου; Για όλους; Μόνο για το νομικό πρόσωπο;

2) Η κύρια Δραστηριότητά της είναι η εκμετάλλευση ακινήτων άρα και ο κύκλος εργασιών προέρχεται από τα ενοίκια. Στο MyData στον χαρακτηρισμό του Ε3 δεν μου δίνει την δυνατότητα να πάει στον κωδικό 561_ παρά μόνο στον κωδικό 562 που αφορά Συνήθη Έσοδα. Είναι αστοχία της ΑΑΔΕ ή πρέπει να χρησιμοποιήσω άλλον κωδικό παραστατικού από τον 8.1 Έσοδα από Eνοίκια;”

Απάντηση

1) Για όλους θα διαβιβάζει διακριτά τα δεδομένα. 2) Αναμένονται το προσεχές χρονικό διάστημα βελτιώσεις από την ΑΑΔΕ που θα επιτρέπουν τη διαβίβαση εσόδου με κωδικό 8.1 το οποίο θα μπορεί να ενημερώνει στο έντυπο Ε3 τον κύκλο εργασιών

Ερώτηση

1)ΤΡΙΓΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ,ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟ MYDATA ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΩ,ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ? ΝΟΜΙΖΩ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ OTAN ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Η ΠΕΡΙΔΙΚΗ ΦΠΑ ΚΑΙ VIES ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ

2)ΠΕΛΑΤΗς ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΑΦΜ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΚΑΙ ΤΗς ΙΔΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΝΟΚΟΙΝΟΤΙΚς ΠΑΡΑΔΟΣΕΙς ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕς ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΙς ΣΤΕΙΛΩ ΛΟΓΩ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ

ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΛΗΣΕΙς ΣΕ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕς ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΩΛΗΣΕΙς ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΙΣ ΣΤΕΙΛΩ ,ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ?”

Απάντηση

1) Στην περίπτωση τριγωνικής πώλησης με παράδοση σε ΤΧ, θα χρησιμοποιείται ο τύπος παραστατικού 1.1 – Τιμολόγιο πώλησης και όχι των ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Ερώτηση

Πώληση από απόσταση (ενδοκοινοτική προς ιδιώτη) χαρακτηρίζεται σαν ενδοκοινοτική στο mydata ή σαν λιανική στο εσωτερικό της χώρας (Ελλάδα) λόγω του ότι κόβεται με ΦΠΑ 24% αφού τόπος παράδοσης θεωρείται για το ΦΠΑ η Ελλάδα”

Απάντηση

Για τις πωλήσεις από απόσταση θα πρέπει να διαβιβαστεί ποσό καθ. Αξίας σε μία γραμμή που θα εμφανιστεί στον κωδ, 349 της δήλωσης ΦΠΑ και μία γραμμή με το ποσό του ΦΠΑ της αλλοδαπής με κωδικό mydata 1.95.

Ερώτηση

Φορτηγό δημοσίας χρήσεως με 300.000,00 τζίρο και 200 τιμολόγια ετησίως εκδίδει χειρόγραφες αποδείξεις από το φορτηγό κατά την παράδοση του εμπορεύματος . Πως θα εκδίδονται τώρα αυτές οι αποδέιξεις πως θα στέλνονται στο my data και σε τι χρόνο θα γίνεται η διαβίβαση.”

Απάντηση

Με βάση τα δεδόμενα που παρατίθενται (ακαθάριστα έσοδα και αριθμός τιμολογίων) δεν έχει δικαίωμα να επιλέξει την ειδική φόρμα καταχώρισης ως κανάλι διαβίβασης. Όσον αφορά τη διαβίβαση λιανικών στοιχείων, εφόσον δεν εκδίδονται με τη χρήση ΦΗΜ, δύναται να διαβιβάζονται μέσα σε 5 μέρες από την ημερομηνία έκδοσης.

Ερώτηση

Ταπετσέρης με 120000,00 τζίρο και 70 τιμολόγια το χρόνο πότε πρέπει να στέλνει τα παραστατικό στo my data .”

Απάντηση

Με βάση τα δεδόμενα που παρατίθενται (ακαθάριστα έσοδα και αριθμός τιμολογίων) δεν έχει δικαίωμα να επιλέξει την ειδική φόρμα καταχώρισης ως κανάλι διαβίβασης. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα δεδομένα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο.

Ερώτηση

Αυτοκινιτιστής με τζίρο πάνω απο 160000 το χρόνο, του είπε ο λογιστής του να στέλνει τα εσοδά του εντός δύο ωρών απο την έκδοση, ισχύει κάτι τέτοιο. Γνωρίζω και απο τα σεμηναριά μας οτι είναι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα?”

Απάντηση

Μετά την περίοδο ανοχής, για όλα τα κανάλια διαβίβασης εκτός της ειδικής φόρμας καταχώρισης, ο γενικός κανόνας είναι η διαβίβαση να γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Δεν υπάρχει κάποια αναφορά σε χρονικό όριο 2 ωρών.

Ερώτηση

Καλησπέρα σας,

Μπορεί ο λογιστής που καταχωρεί τα έσοδα μιας επιχείρησης να υποβάλλει τα έσοδα στο my data από τον υπολογιστή του και αν ναι τι προθεσμία έχει για να το κάνει;”

Απάντηση

Η κάθε επιχείρηση πρέπει να επιλέξει ένα κανάλι μέσω του οποίου θα διαβιβάζει τα δεδομένα των παραστατικών. Ανάλογα με το κανάλι αυτό πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο ή μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από τον μήνα που εκδόθηκε το παραστατικό (στην περίπτωση που πληρούνται τα κριτήρια και επιλεγεί ως κανάλι η ειδική φόρμα καταχώρισης της ΑΑΔΕ).

Ερώτηση

Υπόχρεος από 1/11 δεν έχει βάλει κάποιο μηχανογραφικό πρόγραμμα για την τιμολόγηση. Ωστόσο διαβιβάζει κάθε μέρα τα τιμολόγια του. Υπάρχει στην παρούσα φάση πρόβλημα;”

Απάντηση

Η κάθε επιχείρηση πρέπει να επιλέξει ένα κανάλι διαβίβασης. Εφόσον ο συγκεκριμένος πληροί τα κριτήρια για διαβίβαση μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρισης μπορεί να διαβιβάζει μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από τον μήνα που εκδόθηκε το παραστατικό. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει πρόβλημα εάν διαβιβάζει καθημερινά τα δεδομένα. Στην περίπτωση επιλογής διαφορετικού καναλιού, ο γενικός κανόνας διαβίβασης είναι να γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Ερώτηση

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ;; ΠΧ ΑΠΟ 2021 ;;”

Απάντηση

Από τις ερωτήσεις – απαντήσεις της ΑΑΔΕ: Για το έτος 2021 επιβάλλονται πρόστιμα στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης διαβίβασης σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο;

Όχι για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως μόνιμη και κανονική διαδικασία διαβίβασης αλλά ως περίοδος ανοχής, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και τελικής διαβίβασης με ένταση στα έσοδα (από αρχείο ερωτήσεων – απαντήσεων της ΑΑΔΕ)

Ερώτηση

Τιμολόγιο Χρέωσης ΦΠΑ ή Πιστωτικό Τιμολόγιο Χρέωσης ΦΠΑ διαβιβάζονται; Και αν ναι με ποιο τρόπο(Τύπο);”

Απάντηση

Για πιστωτικό τιμολόγιο ΦΠΑ χρησιμοποιείται ο τύπος παραστατικού 5.2 “Πιστωτικό τιμολόγιο/Μη συσχετιζόμενο” με καθαρή αξία μηδέν, ΦΠΑ το ποσό του ΦΠΑ και χαρακτηρισμό 1.95 “Λοιπά πληροφοριακά”

Ερώτηση

καλησπερα σας ηθελα να ρωτησω για τις τακτοποιητικές εγγραφές εσόδων -εξόδων είναι υποχρεωτικά να τα στέλνουμε μηνιαίως μέχρι τις 20 του μήνα? εμείς που κλείνουμε στις 5 του μήνα λόγω του ότι είμαστε πολυεθνική τι θα κάνουμε με τα τιμολόγια που δεν έχουμε λάβει από προμηθευτές και καταχωρούντε επόμενους μήνες? θα έχουμε πρόστιμα?”

Απάντηση

1) Οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων διαβιβάζονται έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με εξαίρεση τις εγγραφές μισθοδοσίας, τα δεδομένα των οποίων διαβιβάζονται έως την υποβολή της δήλωσης για την απόδοση του σχετικού παρακρατούμενου φόρου. 2) Υποχρέωση διαβίβασης έχει ο εκδότης των τιμολογίων (ο προμηθευτής σας). Κατ’ εξαίρεση τα δεδομένα διαβιβάζονται (εκτός των λοιπών περιπτώσεων) από τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών στην περίπτωση που δεν διαβιβάσει ο εκδότης. Στην περίπτωση αυτή, η διαβίβαση από το λήπτη πραγματοποιείται εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα. Επιπλέον στο ίδιο χρονικό διάστημα και στην περίπτωση κατά την οποία ο εκδότης διαβιβάσει δεδομένα με απόκλιση, ο λήπτης διαβιβάζει σχετική επισήμανση περί απόκλισης διαβίβασης.

Ερώτηση

Εταιρία με διπλογραφικά έχει ΑΠΥ και είναι στις εξαιρέσεις για ταμειακή. Δεν έχει καθόλου τιμολόγια το 2019, αλλά και γενικά. Οι ΑΠΥ που έχει ξεπερνάνε τις 50 ετησίως. Διαβιβάζει έως την 5η μέρα ή έως την 20η μέρα του επόμενου μήνα?”

Απάντηση

Στην περίπτωση που πληροί τα κριτήρια, όπως παρουσιάζονται τα δεδομένα, και επιλέξει να διαβιβάζει μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρισης της ΑΑΔΕ, δύναται να διαβιβάζει μέχρις τις 20 του επόμενου μήνα από αυτόν που εκδόθηκε το παραστατικό.

Ερώτηση

Πως αντιμετωπίζονται οι σύλλογοι; Οι συνδρομές και τα έξοδα ανεβαίνουν έως 31/12 του ίδιου έτους; Για το 2021 έως 31/3/2022;”

Απάντηση

Στα Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα στην πρώτη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας διαβιβάζουν τα δεδομένα τους συγκεντρωτικά στο τέλος του έτους μόνο μέσω των τύπων παραστατικών 17.4 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – Φορολογική Βάση» και 17.6 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εξόδων – Φορολογική Βάση» και δεν έχουν υποχρέωση για χαρακτηρισμό Ε3. Σε κάθε περίπτωση, έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν παραστατικά που εκδίδουν βάσει προδιαγραφών (σύνοψη – χαρακτηρισμός) για συναλλαγές που υπόκεινται σε Φ.Π.Α., εφόσον αποκτούν έσοδα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα οποία και χαρακτηρίζουν με 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων. Στην περίπτωση εξόδων που λαμβάνουν από υπόχρεους Εκδότες ημεδαπής τα χαρακτηρίζουν με 2.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εξόδων. Στις παραπάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται και οι Αστικές μη Κερδοσκοπικές.

Ερώτηση

Όταν σε ένα έξοδο δεν εκπίπτει η επιχείρηση το ΦΠΑ, αλλά τον εκπίπτει στη φορολογία εισοδήματος στον λογαριασμό 63-98-08 και το έσοδο το έχει στείλει η έτερος συναλλασσόμενη επιχείρηση με ΦΠΑ, πώς γίνεται η συμφωνία;”

Απάντηση

Η επιχείρηση εκδότης θα διαβιβάσει και θα χαρακτηρίσει το έσοδο της κανονικά. Η επιχείρηση λήπτης θα χαρακτηρίσει το έξοδο. Στην περίπτωση που η Επιχείρηση – Λήπτης λαμβάνει παραστατικά εξόδων και επιλέγει ή απαιτείται η εξοδοποίηση του ΦΠΑ επιλέγει ως χαρακτηρισμό εξόδων το 2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ (-) / (+). Στην περίπτωση αυτή το ποσό ΦΠΑ προστίθεται στην καθαρή αξία και δεν σχετίζεται με τους κωδικούς εισροών της Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ.

Ερώτηση

Καλησπέρα,

Τι ισχύει με τα ταξί? Πότε θα διασυνδεθούν με τα myData? Μέχρι τότε πώς ανεβάζουμε τα έσοδά τους?”

Απάντηση

Τα ταξίμετρα είναι εκτός εφαρμογής της Α. 1171/2021. Δεν έχουν διασυνδεθεί. Αναμένεται να βγει τροποποίηση της Α.1171/2021 που θα αναφέρει τη διασύνδεσή τους από το 2022.

Ερώτηση

οι αυτοπαραδοσεις πρεπει να ανεβαινουν σε πραγματικο χρονο? επειδη αυτοπαραδοσεις του καθε μηνα κοβονται την 5η εργασιμη αρα να τις κοβω πχ 5/12 για το Νοεμβριο ωστε να ανεβουν εκεινη την ημερα στο My data?”

Απάντηση

Ο χρόνος διαβίβασης εξαρτάται από το κανάλι διαβίβασης που θα επιλεγεί π.χ. στην περίπτωση που η διαβίβαση γίνεται μέσω ERP, τα δεδομένα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο. Επομένως, και τα δεδομένα του στοιχείου αυτοπαράδοσης θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή κατά την έκδοσή τους.

Ερώτηση

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ(ΕΣΠΑ) ΤΑ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΥΜΕ? ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ?”

Απάντηση

Οι επιδοτήσεις θα διαβιβαστούν με τον τύπο παραστατικού Α.1 – 1.1 «Τιμολόγιο πώλησης».

Ερώτηση

Εκμίσθωση ακινήτου από επιχείρηση σε ιδιώτη. Τι τύπο και κατηγορία παραστατικού χρησιμοποιείται από τον εκδότη ?”

Απάντηση

Διαβιβάζονται τα δεδομένα με τύπο παραστατικού 8.1 “Ενοίκιο-έσοδο” και αναγράφονται τα στοιχεία του αντισυμβαλλόμενου ιδιώτη μισθωτή.

Ερώτηση

Καλησπέρα η απόδειξη επιστροφής λιανικών συναλλαγών με τι κωδικό διαβιβάζεται”

Απάντηση

Η διαβίβαση γίνεται με τύπο-11.4 Πιστωτικό στοιχείο λιανικής

Ερώτηση

Για τους μήνες 1ος έως 9ος /2021 έχουμε υποχρέωση να ανεβάσουμε τα έσοδα έως 31/3/2022. Για τους μήνες από 10ος έως 12ος 2021 μέχρι πότε μπορούμε να στείλουμε τα έσοδα χωρίς πρόστιμο?”

Απάντηση

Εξαιρετικά για το φορολογικό έτος 2021, τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εσόδων τιμολόγησης, τα δεδομένα της σύνοψης, οι χαρακτηρισμοί εξόδων αυτοτιμολόγησης (αντικριζόμενων ή μη), καθώς και οι τίτλοι κτήσης διαβιβάζονται υποχρεωτικά: i) από την 1.10.2021, από τις οντότητες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων τους για το φορολογικό έτος 2019, υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ (€ 100.000), καθώς και από τις οντότητες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων τους για το φορολογικό έτος 2019, υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες ευρώ (€ 50.000) και ii) από την 1.11.2021, από τις λοιπές οντότητες. Ανάλογα με το κανάλι διαβίβασης που θα επιλεγεί, η διαβίβαση γίνεται είτε σε πραγματικό χρόνο είτε έως τις 20 του επόμενου μήνα απο τον μήνα που εκδόθηκε το παραστατικό που διαβιβάζεται. Επισημαίνεται ότι το έτος 2021 είναι έτος ανοχής στις εκπρόθεσμες και ανακριβείς διαβιβάσεις και δεν επιβάλλονται πρόστιμα στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης διαβίβασης σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο.

Πηγή: e-forologia.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner