«Δίχτυ ασφαλείας» σε 300.000 θέσεις εργασίας ρίχνει η κυβέρνηση

Διεύρυνση αναστολών συμβάσεων, ενίσχυση «Συν-Εργασίας» και 100% επιδότηση εισφορών

Δέσμη τριών μέτρων, που στόχο έχουν να απλώσουν «δίχτυ ασφαλείας» έως και το φθινόπωρο, σε περισσότερους από 300.000 εργαζόμενους, ρίχνει στη μάχη του κορονοϊού η κυβέρνηση.

Τη στιγμή που η πανδημία δείχνει ξανά το σκληρό της πρόσωπο στην κοινωνία και η οικονομία μετρά ελλείμματα και δραματική υστέρηση εσόδων, η γενικευμένη χρήση των αναστολών συμβάσεων εργασίας επιστρέφει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, η «Συν-Εργασία» ενισχύεται και επεκτείνεται στους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, ενώ χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις καρπώνονται 100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών έως και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τρία μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και σταδιακά εφαρμόζονται, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και νέα μέτρα τα οποία θα ανασύρονται σταδιακά ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας.

Στην κορυφή της λίστας των νέων μέτρων βρίσκεται η σταδιακή μείωση σε φόρους και εισφορές, ανάλογα και με τις δημοσιονομικές αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού. Η μείωση του βάρους που επιφέρει στη μισθωτή απασχόληση η λεγόμενη και «φορολογική σφήνα» (tax wedge), συνιστά κεντρικό στρατηγικό άξονα του ελληνικού σχεδίου για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αποτυπώνεται και στην ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη.

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών προτείνει ρυθμίσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και στο πρόσφατο παρελθόν, όπως αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών -σήμερα 7,10%- με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους, ή και μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) των 6.500 ευρώ τον μήνα επί του οποίου επιβάλλονται ποσοστιαίες ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζόμενους, ώστε να προσεγγίσει τους μέσους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται νέα χρονική επέκταση του μέτρου των αναστολών ακόμη και έως το τέλος του έτους για διάφορους κλάδους ή και του μηχανισμού «Συν-Εργασία», ενώ στον ορίζοντα βρίσκονται σκέψεις για ένα νέο πακέτο προς τους εποχικούς εργαζόμενους, αλλά και για ένα πρόγραμμα νέων προσλήψεων με πλήρη επιδότηση από το κράτος του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών.

Από το μενού των μέτρων που έχουν εξεταστεί δεν λείπουν και οι σκέψεις για νέα αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται, αν και όλα εξαρτώνται από την πορεία των εσόδων.

Ρετούς «Συν-Εργασίας»

Οι… χαμηλές πτήσεις του προγράμματος «Συν-Εργασία» που θεσμοθετήθηκε την περασμένη άνοιξη με στόχο να καταστεί το βασικό ανάχωμα στην αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας δεν έχουν επιτρέψει στον μηχανισμό να επιτελέσει τη βασική αποστολή του. Αρκεί να αναφερθεί πως τον Ιούνιο εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλις 3.400 επιχειρήσεις και 32.000 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούλιο 5.501 επιχειρήσεις και 48.507 εργαζόμενοι.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να δώσει ώθηση στο πρόγραμμα και να ανατρέψει την εικόνα της περιορισμένης εμβέλειάς του, η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο σημαντικά ρετούς τις τελευταίες ημέρες:

Επιδοτείται το 100% των ασφαλιστικών εισφορών -εργατικών και εργοδοτικών- για τον χρόνο εργασίας που χάνεται αναδρομικά από 1ης­­­­­­ Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου.

Εντάσσονται στον μηχανισμό και οι εποχικοί εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μετά τις 30 Μαΐου και έως τις 10 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την αρχική διάταξη, ο μηχανισμός εφαρμόστηκε σε εργαζόμενους που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις 30 Μαΐου. Με την προϋπόθεση αυτή αποκλείονταν οι εποχικοί, που προσλήφθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο. Με τη νέα διάταξη διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος προκειμένου να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν προσληφθεί έως 10 Αυγούστου. Συνεπώς, η δεύτερη περίοδος του μηχανισμού θα λειτουργήσει για την περίοδο από 1ης Ιουλίου έως 15/10 ως εξής: Έστω μισθωτός με μείωση του χρόνου εργασίας του κατά 50%. Ο εργοδότης πληρώνει:

το 50% του καθαρού μισθού

το 50% των ασφαλιστικών εισφορών του αρχικού μισθού

το 60% του μισού καθαρού μισθού και

το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών του αρχικού μισθού

Για παράδειγμα: Μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ και μείωση ωραρίου 50%. Ο καθαρός μισθός του για πλήρες ωράριο διαμορφώνεται στα 846,7 ευρώ. Ο εργοδότης μειώνει κατά 50% τις ώρες εργασίας και καταβάλλει:

423,4 ευρώ καθαρό μισθό και

198,3 ευρώ σε εισφορές

Το κράτος καταβάλλει:

254 ευρώ οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας και

198,3 ευρώ εισφορές

Μετά τα δύο καινούργια «λίφτινγκ», το στοίχημα της συμμετοχής των εργοδοτών, που έχουν γυρίσει την πλάτη στο πρόγραμμα, μεταφέρεται στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Αναστολές συμβάσεων

Παράλληλα με το εκτεταμένο «ρετούς» στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» επανέρχονται στο προσκήνιο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Ο μεγάλος κλάδος του επισιτισμού, που τον Ιούλιο είχε τεθεί εκτός αναστολών, επιστρέφει στο μέτρο, ενώ προστίθενται και άλλοι πληττόμενοι κλάδοι βάσει ΚΑΔ. Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που ανήκουν στους συγκεκριμένους κλάδους μπορούν να θέτουν σε αναστολή μέρος ή ακόμη και το σύνολο των εργαζομένων τους, είτε είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες είτε όχι. Δίνεται, μάλιστα, η δυνατότητα στους εργοδότες να θέτουν σε αναστολή εργαζόμενους τους οποίους είχαν ανακαλέσει οριστικά από προηγούμενη περίοδο αναστολής.

Σε αναστολή μπορούν να τεθούν έως 30 ημέρες ανά μήνα το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως 10/8. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Αύγουστο ή και ολόκληρο τον Σεπτέμβριο θα λάβουν 534 ευρώ ανά μήνα.

Διαφορετικά η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις ημέρες της αναστολής ανά μήνα με βάση υπολογισμού τα 17,8 ευρώ ανά μέρα. Ισχύει η ρήτρα της μη απόλυσης, ενώ οι εργοδότες υποχρεούνται μετά τη λήξη της αναστολής να διατηρήσουν για 30 ημέρες τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης.

Εργοδοτικές εισφορές

Την τριπλέτα των πρόσφατων μέτρων ολοκληρώνει η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 100% για τις εποχικές επιχειρήσεις και για το 3μηνο 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, για να καρπωθεί μια επιχείρηση υποκείμενη σε ΦΠΑ την επιδότηση 100% των εργοδοτικών εισφορών πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:

1. Ο ΚΑΔ της πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της επίμαχης ΚΥΑ και

2. Το 50% των ακαθάριστων εσόδων του 2019 πρέπει να προκύπτει μέσα στο 3ο τρίμηνο, δηλαδή την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2019.

Στη λίστα της ΚΥΑ συμπεριλαμβάνονται 31 ΚΑΔ, με δραστηριότητες όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, τα καταλύματα, η εστίαση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, οι αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, οι δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και γραφεία, αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας κ.ά. Οι επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια επιδοτούνται για το 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.09.2020. Για παράδειγμα, έστω επιχείρηση με 10 εργαζόμενους και μισθό 850 ευρώ. Ο εργοδότης καταβάλλει για κάθε εργαζόμενο:

720 ευρώ καθαρό μισθό

130 ευρώ εργατικές εισφορές

Συνολικό κόστος για τον εργοδότη: 850 ευρώ

Ο εργοδότης κερδίζει 207 ευρώ εργοδοτικές εισφορές τις οποίες καταβάλλει εξ ολοκλήρου το κράτος. Εκτός προγράμματος, θα έπρεπε να καταβάλλει 1.057 ευρώ.

Συνδυαστική χρήση των ευνοϊκών μέτρων μπορούν να κάνουν εποχικές επιχειρήσεις (50% του τζίρου του 2019 στο 3ο τρίμηνο) που εντάσσουν εργαζόμενους στον μηχανισμό «Συν – Εργασία». Για παράδειγμα, έστω μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ που εντάσσεται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» τον Αύγουστο με μείωση ωραρίου 50%. Η επιχείρηση είναι εποχική. Ο εργοδότης καταβάλλει:

423,5 ευρώ καθαρό μισθό

76,65 ευρώ εργατικές εισφορές

Συνολικό κόστος για τον εργοδότη: 500,15 ευρώ

Το κράτος καταβάλλει:

254 ευρώ οικονομική ενίσχυση στον εργαζόμενο

76,65 ευρώ εργατικές εισφορές για τον χρόνο εργασίας που χάνεται

243,3 ευρώ εργοδοτικές εισφορές.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner