Κριτήρια από επτά κεντρικές τράπεζες για τα ψηφιακά νομίσματα
Έκθεση της BIS με βασικές αρχές για ασφαλή και φθηνό τρόπο διεκπεραίωσης συναλλαγών
Οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου αποφάσισαν να θέσουν από κοινού τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα ψηφιακά νομίσματα για να λειτουργούν συμπληρωματικά στους υπάρχοντες τρόπους συναλλαγών. Ξεκαθαρίζοντας πως στόχος τους είναι τα ψηφιακά νομίσματα να διαδραματίζουν τον κατάλληλο ρόλο στον ιδιωτικό κλάδο, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και της Αγγλίας αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν μια σειρά κανόνων για να τα ενσωματώσουν στο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών παρά να λειτουργούν εκτός ρυθμιστικής εμβέλειας.
Στη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) αναφέρεται πως τα ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο διεκπεραίωσης συναλλαγών και να προσφέρονται σε χαμηλό κόστος εάν όχι δωρεάν. Τη σχετική έκθεση, όπου αναπτύσσονται οι βασικές αρχές για τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, συνυπογράφει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα του Καναδά και οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Σουηδίας.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του Ζακ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, πως προτίθεται να κυκλοφορήσει το δικό του νόμισμα, το libra, αιφνιδιάζοντας τη διεθνή κοινότητα. Τότε είχε επικρατήσει βαθύτατος προβληματισμός στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και της Ιαπωνίας, στους G7 και στο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB). Στόχος του Ζούκερμπεργκ ήταν να διαθέσει το libra σε όλους τους χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (2,4 δισ.), πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Τότε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), το οποίο εκπροσωπεί όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, είχε εκφράσει τον φόβο μήπως τα ψηφιακά νομίσματα εξελιχθούν σε υποκατάστατα των εθνικών νομισμάτων.
Οι προθέσεις του κ. Ζούκερμπεργκ προκάλεσαν επίσης μεγάλα ερωτήματα για την ασφάλεια ενός τόσο διαδεδομένου ψηφιακού νομίσματος διότι είχε προηγηθεί το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Σε αυτήν την υπόθεση, η Facebook παραδέχτηκε πως είχε επιτρέψει στην Cambridge Analytica να έχει πρόσβαση στο προφίλ περίπου 50 εκατ. χρηστών εν αγνοία τους. Έκτοτε αρκετές εταιρείες, όπως η Mastercard και η Visa, αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στο φιλόδοξο εγχείρημα του κ. Ζούκερμπεργκ για το libra. Όμως τα σχέδια του δισεκατομμυριούχου Αμερικανού προϊδέασαν τις κεντρικές τράπεζες για τους κινδύνους των ψηφιακών νομισμάτων εάν δεν επιβληθούν ορισμένοι κανόνες.
Σε γενικές γραμμές, τα κρυπτονομίσματα έχουν μπει στο στόχαστρο από τις Αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την πληρωμή λίτρων σε υποθέσεις εκβιασμών ή ακόμη και τη χρηματοδότηση εγκληματικών ενεργειών.
Αξίζει να τονισθεί πως οι κεντρικές τράπεζες που συμμετέχουν σε αυτήν την κοινή πρωτοβουλία δεν αναφέρουν εάν προτίθενται να κυκλοφορήσουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα. Σε αυτή τη φάση, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών τονίζει πως απλά στοχεύει στην καθιέρωση κοινών κανόνων για να αναλάβουν τα ψηφιακά νομίσματα τον ρόλο τους στη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Βέβαια κάποιες κεντρικές τράπεζες μελετούν αυτήν την ιδέα. Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας συνεργάζεται με τη συμβουλευτική εταιρεία Accenture για την πειραματική κυκλοφορία μιας ψηφιακής εκδοχής της κορόνας. Ανάλογα σχέδια δρομολογούν οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ιαπωνίας. Στόχος όλων των παικτών είναι να αξιοποιήσουν την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα, γνωστή ως blockchain technology, σε μια εποχή που οι ψηφιακές συναλλαγές επεκτείνονται λόγω Covid-19. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που η BIS τονίζει τη χρησιμότητά τους στην αναβάθμιση της καινοτομίας και της αποτελεσματικότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πηγή: Ναυτεμπορική