Με «πλαφόν» εννεαμήνου η αναστολή δόσεων δανείων

ΕΕΤ: Διευκρινίσεις επί της παράτασης του μορατόριουμ πληρωμών

Την παράταση των μορατόριουμ ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), ξεκαθαρίζοντας τους όρους με τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν στην παράταση του «παγώματος» δόσεων δανείων, λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών συνεπειών της πανδημίας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρόσφατες ανακοινώσεις των εποπτικών αρχών, η ΕΕΤ προσδιόρισε ότι τα μορατόριουμ που δικαιούνται οι επιχειρήσεις δεν πρέπει στο σύνολό τους να ξεπερνούν τους 9 μήνες, εκτός και εάν έχει ληφθεί άλλη απόφαση στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Βήμα «κανονικότητας» με μικρότερες δόσεις

Συγχρόνως επισημαίνεται πως όσοι δανειολήπτες ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» πρέπει να αποπληρώνουν για τους 9 μήνες που ακολουθούν τη δόση που τους αναλογεί. Όσοι ξεπεράσουν τους 9 μήνες σε αναστολή πληρωμής δανείων επανέρχονται σταδιακά στην «κανονικότητα» με μικρότερες δόσεις.

Όπως λοιπόν αναφέρει η ΕΕΤ, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30ή/9/2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.

Επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι την 31η/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

Με τη λήξη των προγραμμάτων αναστολής δόσεων, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες αναμένεται να συνεχίσουν την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες, προσηλωμένες στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και λαμβάνοντας υπ’ όψη το ενδεχόμενο αντιμετώπισης των προσωρινών δυσκολιών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, πέραν των αναστολών δόσεων που επισημαίνονται ανωτέρω, γνωστοποιούν επίσης ότι:

«Οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση και είναι επιλέξιμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Γέφυρα” επιδότησης δόσεων δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, θα καταβάλλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνο το ποσό της δόσης που τους αναλογεί, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το Δημόσιο. Στη συνέχεια, θα επανέλθουν στο συμβατικό πρόγραμμα καταβολής δόσεων.

Οι δανειολήπτες που οφείλουν να καταβάλουν από 1 Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, και ενώ, πριν από την παρούσα κρίση, εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα δύνανται να αιτηθούν την ένταξή τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των τραπεζών και εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.

Διευκρινίζεται ότι περιπτώσεις επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους, για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των τραπεζών η ένταξή τους σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων κεφαλαίου, με ημερομηνία λήξης πέραν της 31 Δεκεμβρίου 2020, αυτό ισχύει κανονικά σύμφωνα με τους όρους που τους έχουν ήδη επικοινωνηθεί.

Τέλος, οι τράπεζες υπογραμμίζουν ότι επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner