Με πρόσθετα μέτρα στήριξης ο νέος προϋπολογισμός

Προς αναθεώρηση προβλέψεων λόγω πανδημίας

Πρόβλεψη για λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εντός του 2021 αναμένεται ότι θα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2021 το υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό διότι με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στο μέτωπο του κορονοϊού, οι προβλέψεις, όπως αποτυπώθηκαν στο προσχέδιο, έχουν ήδη ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ορθάνοικτο χθες το σχετικό ενδεχόμενο. Ο τόνος, άλλωστε, δόθηκε στο προχθεσινό Eurogroup και αφορά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε δύο βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι η ύφεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη φέτος απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς επιβεβαιώνεται το δυσμενές σενάριο του δεύτερου χτυπήματος.

Δεύτερον, ότι η πανδημία θα επηρεάσει τις οικονομίες της Ευρωζώνης τουλάχιστον κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2021.

Τα νέα δεδομένα

Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι η πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα στο όριο του 1%, που έχει αναγραφεί για το 2021, έχει ήδη ξεπεραστεί, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα επανεκτιμηθεί και η πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη μέσα στο 2021 της τάξεως του 7,5%. Το πιθανότερο, πλέον, είναι ότι θα γίνει βασικό το δυσμενές σενάριο που είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αυτό προβλέπει πολύ μικρότερη ανάπτυξη για το 2021 (στο όριο του 4,5% με 5%), αλλά και πολύ πιο βαθιά ύφεση εντός του 2020, άνω του 9%.

Το περιεχόμενο των πρόσθετων μέτρων στήριξης εντός του 2021 δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα ακολουθήσει τον ίδιο βηματισμό που ακολουθήθηκε και μέσα στο τρέχον έτος. Δηλαδή, τα μέτρα στήριξης θα έρχονται κάθε φορά ως απάντηση στο πρόβλημα που θα δημιουργεί η πανδημία. Ούτως ή άλλως όσο κοντά κι αν φαίνεται ημερολογιακά το 2021 (πόσο μάλλον η κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού που πρέπει να γίνει σε δύο εβδομάδες) τόσο μακρινό είναι, καθώς οι ανατροπές σκηνικού αυτές τις ημέρες με τις συνεχείς ανακοινώσεις πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μοιραία απαιτούν αναπροσαρμογή και σε επίπεδο μέτρων στήριξης.

Τα μέτρα στήριξης του 2021 θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον πρώτο κιόλας μήνα, καθώς θα ενεργοποιηθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ουσιαστικά, στον προϋπολογισμό έχει γίνει πρόβλεψη για μέτρα ανακούφισης 2 δισ. ευρώ, ποσό όμως που πλέον θα αναθεωρηθεί.

Η στήριξη της οικονομίας το 2021 θα γίνει με τα «όπλα» που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν φέτος. Η έλλειψη ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί με νέους γύρους Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς το μέτρο έχει κριθεί ήδη ιδιαίτερα αποδοτικό. Μέχρι στιγμής έχουν ενισχυθεί πάνω από 140.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών, ενώ με την τέταρτη και την πέμπτη φάση ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Είναι πιθανό, πλέον, ότι μέχρι το τέλος του έτους ο ένας στους τρεις κατόχους επαγγελματικού ΑΦΜ θα έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή.

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και άλλα μέτρα που εφαρμόστηκαν φέτος με επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Γέφυρα», η οποία έχει ήδη προσεγγίσει το ενδιαφέρον 150.000 δανειοληπτών. Το ενδεχόμενο να υπάρξει «Γέφυρα 2» μέσα στο 2021 έχει ήδη συζητηθεί στο οικονομικό επιτελείο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια που θα έχουν τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να προχωρήσει στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από φέτος, αλλά αναβλήθηκε για το 2021, λόγω της πανδημίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία δεν έχει λόγο να ανησυχεί, διότι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα, είναι πιθανό ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα όσοι έχουν ακίνητα τα οποία έχουν αποτιμηθεί για τις ανάγκες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό ότι θα προκύψει πρόσθετο οικονομικό βάρος.

Δέσμη ενισχύσεων στους τομείς τουρισμού και πολιτισμού

Νέα δέσμη έξι μέτρων στήριξης που απευθύνονται σε εργαζόμενους και εργοδότες σε τουρισμό και πολιτισμό και ειδικότερα στους μισθωτούς των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας, όπως και στους επιχειρηματίες θεάτρων και κινηματογράφων, κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη Βουλή. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Με τις προωθούμενες διατάξεις:

– Oι εποχικά εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία, είτε επαναπροσλήφθηκαν είτε όχι κατά τη φετινή σεζόν, αποκτούν πρόσβαση και τον Οκτώβριο στο μέτρο της ειδικής αποζημίωσης και στα 534 ευρώ (το μέτρο ίσχυε για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου). Από την 1η Νοεμβρίου οι εποχικά εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θεωρείται ότι έχουν απολυθεί αυτοδικαίως και δικαιούνται το τρίμηνο επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα φέτος.

– Διασώζεται το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, που λόγω αναστολής δεν έχουν λάβει άδεια, ούτε αποδοχές αδείας αλλά ούτε και επίδομα αδείας. Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, οι εργοδότες – ξενοδόχοι, που απασχολούν εργαζόμενους οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή, υποχρεούνται να πληρώσουν το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου στους εργαζόμενους τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, επί του ονομαστικού μισθού όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις. Για τον υπολογισμό των αποδοχών και του επιδόματος αδείας λαμβάνεται υπόψη και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή. Οι εργοδότες – ξενοδόχοι θα λάβουν από το κράτος αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται σε 2/25 επί των 534 ευρώ, δηλαδή 42,72 ευρώ, για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας και για κάθε εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, η αποζημίωση καταβάλλεται κατ’ αναλογία των ημερών εργασίας τους.

– Θεσπίζεται πρόγραμμα ειδικής οικονομικής ενίσχυσης για μεγάλα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κατά τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ. Οι ξενοδόχοι που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας καλούνται να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το κράτος επιδοτεί για έως και 12 μήνες το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για όλους τους εργαζόμενους. Η οικονομική αυτή ενίσχυση ενεργοποιείται εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου, ενώ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της εγκεκριμένης δαπάνης του έργου. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ενίσχυσης δεν επιτρέπονται οι απολύσεις, οι μετατροπές συμβάσεων, οι αναστολές συμβάσεων και η χρήση του μηχανισμού «Συν-Εργασία». Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου στο σύστημα «Εργάνη».

– Οι εργοδοτικές εισφορές των τουριστικών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας, τα οποία στο φετινό οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου είχαν πτώση τζίρου κατά τουλάχιστον 70% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος.

– Οριοθετείται το πλαίσιο για την επιδότηση των θέσεων σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές κ.λπ. Η επιδότηση αφορά συγκεκριμένους ΚΑΔ επιχειρήσεων πολιτισμού που παρουσίασαν πτώση τζίρου φέτος τουλάχιστον 20% την περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Για τα θέατρα καταβάλλονται 10 ευρώ ανά θέση και ανά παράσταση για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και έως 24 παραστάσεις τον μήνα. Για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις καταβάλλεται 40% των συνολικών θέσεων, ενώ για τις κλειστές 20%. Για τις επιχειρήσεις κινηματογράφου καταβάλλονται 4 ευρώ ανά θέση και για 40 παραστάσεις ανά μήνα. Για τις λειτουργούσες αποζημιώνεται το 20% των θέσεων και για τις κλειστές το 10%. Οι επιχειρηματίες υποβάλλουν αίτηση για την επιδότηση στο σύστημα «Εργάνη».

– Θεσπίζονται έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για εργαζόμενους που απολύθηκαν στις πληγείσες περιοχές από τον κυκλώνα «Ιανός».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner