Πώς θα εξασφαλίσετε επιστροφή από την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ
Με πρόβλεψη για «κούρεμα» οφειλής 30%-40% η υπουργική απόφαση για την γ’ φάση του μέτρου ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων από την κρίση της πανδημίας – Στο 1,5 δισ. ευρώ το ποσό διανομής
Αρχίζει η διαδικασία εκταμίευσης των χαμηλότοκων δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ. Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της αναλυτικής υπουργικής απόφασης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις, αλλά και την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport, οι περισσότεροι από 160.000 αιτούντες θα πρέπει να καταθέσουν την τελική αίτηση μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.
Σε όσους σπεύσουν να υποβάλουν την αίτηση, είναι πιθανή η εκταμίευση του δανείου ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στην υπουργική απόφαση έχει εγγραφεί ως προϋπολογισθέν ποσό διανομής το 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που ανακηρύσσει την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ως τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Ελάχιστα ποσά δανεισμού -από 2.000 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων- υπάρχουν και πάλι, όπως και η διάταξη που επιτρέπει το «κούρεμα» της οφειλής κατά 30%-40%, ανάλογα με το αν θα διατηρηθούν οι θέσεις των εργαζομένων, αλλά και το αν θα υπάρξει μείωση εσόδων και το 2021. Και σε αυτήν τη φάση υπάρχει ρήτρα μη μείωσης προσωπικού μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για να μπορέσει ο αιτών να λάβει τα χρήματα, τα έσοδά του θα πρέπει να εμφανίζουν μείωση κατά τουλάχιστον 10% στο διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου συγκριτικά με το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2019 (γίνεται αναγωγή των εσόδων των εννέα μηνών σε έσοδα εξαμήνου, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η σύγκριση με το φετινό διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου).
Ελάχιστα ποσά δανεισμού
Τα ελάχιστα ποσά δανεισμού είναι τα εξής και θα τα λάβουν μόνο όσοι δεν πήραν χρήματα κατά τις δύο πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής:
α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Αυγούστου 2020,
β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν 1 έως 5 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Αυγούστου 2020,
γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν 6 έως 20 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Αυγούστου 2020,
δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν 21 έως 50 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Αυγούστου 2020,
ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν άνω των 50 εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Αυγούστου 2020.
Ανώτατα όρια
Επιπλέον, τίθενται και ανώτατα όρια στο ύψος της προκαταβολής, ανάλογα με την κατηγορία των επιχειρήσεων και τον αριθμό των απασχολουμένων, ως εξής:
α) Για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν ενίσχυση δυνάμει του προσωρινού πλαισίου, το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν πάνω από 250 άτομα κατά την 1η Αυγούστου 2020. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής το ποσό των 100.000 ευρώ.
β) Για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν ενίσχυση δυνάμει του κανονισμού de minimis, το ανώτατο ύψος ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών για λογαριασμό τρίτων, ήτοι στον ΚΑΔ 49.41 – Οδικές μεταφορές εμπορευμάτων, το ποσό των 100.000 ευρώ.
Εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους από έναν τομείς για τους οποίους ισχύουν διαφορετικά ανώτατα όρια ενίσχυσης κατά τα ανωτέρω, για τους σκοπούς της παρούσας θεωρείται ότι δραστηριοποιείται στον ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως προκύπτει από τη δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 ή με βάση τον κύριο ΚΑΔ όπως ισχύει στις 20 Μαρτίου 2020, εφόσον η επιχείρηση έχει συσταθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2019. Επιπλέον, η επιχείρηση διασφαλίζει, με κατάλληλα μέσα, όπως ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο.
Η ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
Κύκλος εργασιών αναφοράς
Ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι ο κύκλος εργασιών με τον οποίο συγκρίνονται τα έσοδα κατά το φετινό διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου και υπολογίζεται ως εξής:
α) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικά βιβλία:
αα) Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών του πρώτου τριμήνου πολλαπλασιαζόμενο με ένα τρίτο (1/3), του δεύτερου τριμήνου πολλαπλασιαζόμενο με τρία τρίτα (3/3) και του τρίτου τριμήνου πολλαπλασιαζόμενο με δύο τρίτα (2/3).
ββ) Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο συνολικός κύκλος εργασιών του έτους 2019, διαιρεμένος με δύο (ώστε να προκύψει σε εξαμηνιαία βάση).
γγ) Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών ολόκληρο το έτος 2019 και έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών Φεβρουαρίου του έτους 2020, πολλαπλασιαζόμενος επί έξι.
δδ) Σε περίπτωση μη θετικού κύκλου εργασιών ολόκληρο το έτος 2019 και τον μήνα Φεβρουάριο του 2020, ο κύκλος εργασιών αναφοράς ισούται με μηδέν.
β) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφικά βιβλία:
αα) Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου του έτους 2019.
ββ) Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών σε έναν εκ των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου ή Αυγούστου του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο συνολικός κύκλος εργασιών του έτους 2019, διαιρεμένος με δύο (ώστε να προκύψει σε εξαμηνιαία βάση).
γγ) Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών ολόκληρο το έτος 2019 και έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών Φεβρουαρίου του έτους 2020, πολλαπλασιαζόμενος επί έξι.
δδ) Σε περίπτωση μη θετικού κύκλου εργασιών ολόκληρο το έτος 2019 και τον μήνα Φεβρουάριο του 2020, ο κύκλος εργασιών αναφοράς ισούται με μηδέν.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση εντός του 2019 έκανε αλλαγή στον τύπο βιβλίων που τηρεί (από απλογραφικά σε διπλογραφικά ή το αντίστροφο), υπολογίζεται ο κύκλος εργασιών αναφοράς και με τους δύο τρόπους που αναφέρονται στις περιπτώσεις α) και β) και ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ των δύο.
Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ:
α) Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα το έτος 2019, ως τα ακαθάριστα έσοδα του 2019, διαιρεμένα με δύο (ώστε να προκύψει σε εξαμηνιαία βάση).
β) Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα το έτος 2019 και έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα myBusinessSupport, ως τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2020, πολλαπλασιαζόμενα με έξι.
γ) Σε περίπτωση μη θετικών εσόδων κατά το έτος 2019 και τον μήνα Φεβρουάριο του 2020, τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς ισούνται με μηδέν.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι – λήπτες της ενίσχυσης είναι:
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:
* Ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 και δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Κατ’ εξαίρεση δύνανται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 και δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή εφόσον:
i) είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020 έναν από τους περιγραφόμενους στον συνημμένο πίνακα του Παραρτήματος ΙΙΙ, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20ή Μαρτίου 2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο συνημμένο του Παραρτήματος ΙΙΙ, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020,
ii) είτε έχουν την έδρα τους στον δήμο Μεσσαπίων και στις δημοτικές ενότητες Νέας Αρτάκης και Ληλαντίων του δήμου Χαλκιδέων, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.
* Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020.
* Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτηρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα που πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια της επόμενης παραγράφου, καθώς και την προϋπόθεση της παραγράφου 3.
Οι προϋποθέσεις «κουρέματος»
Η απόφαση για την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής επιτρέπει κι αυτή (όπως οι δύο προηγούμενες) το «κούρεμα» της οφειλής. Συγκεκριμένα, παρέχεται το δικαίωμα:
α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,
β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», έως και την 1η Αυγούστου 2021. Για την πλήρωση της προϋπόθεσης του προηγούμενου εδαφίου, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν οι επιχειρήσεις κατά την 1η Αυγούστου 2020 εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.
Υποχρέωση διατήρησης του προσωπικού
Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «Εργάνη» και θα αφορά τον μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Αυγούστου 2020 εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.
Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων υποχρεούνται να μη μετακυλούν εις ολόκληρον ή μερικώς στους πρωτογενείς παραγωγούς τη χορηγούμενη δυνάμει της παρούσας ενίσχυση.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ιδίως, για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης.
Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, σύμφωνα με την κείμενη σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για 10 χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολογητικών και παραστατικών. Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα διατηρούνται υπό τη μορφή πρωτοτύπων ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εκδόσεων των πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.
Τα κριτήρια υπαγωγής
Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στην τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:
α) Να έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, να λειτουργούν νομίμως, να έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του Covid-19 και να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πλατφόρμα myBusinessSupport.
β) Να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
γ) Να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η/4/2019 μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.
δ) Να μην έχει ανασταλεί, μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
ε) Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:
αα) για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα myBusinessSupport, να παρουσιάζει μείωση τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς να είναι μεγαλύτερος από 1.000 ευρώ.
ββ) Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα myBusinessSupport, να παρουσιάζει μείωση τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς να είναι μεγαλύτερα από 1.000 ευρώ.
Έως 26 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στην τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
– Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport, η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακoύ Συστήματος (ΟΠΣ) TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport).
– Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 26η Οκτωβρίου 2020.
– Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει το αν αιτείται να λάβει την ενίσχυση βάσει του προσωρινού πλαισίου ή βάσει του κανονισμού de minimis, τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων της παρούσας, κατά περίπτωση, καθώς και το ποσό που αιτείται να λάβει στο πλαίσιο της παρούσας.
– Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του ΟΠΣ TAXISnet της ΑΑΔΕ.
– Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.
– Για τη συμπλήρωση της εικόνας της επιχείρησης και τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ δύναται να αποτυπώνει στην πλατφόρμα λοιπές πληροφορίες, που τηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία της ή αποστέλλονται σε αυτήν από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα myBusinessSupport αίτημα επανεξέτασης, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση. Η αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 12 απαντά στο αίτημα επανεξέτασης, βάσει των στοιχείων και πληροφοριών που αιτείται και λαμβάνει από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το παρόν άρθρο.
Περίοδος χάριτος
Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.
Πηγή: Ναυτεμπορική