Στο προσκήνιο η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου
Αναστολές σύμβασης εργασίας και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για εργαζόμενους τον Νοέμβριο
Σε περισσότερους από 500 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επεκτείνεται για τον Νοέμβριο το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, καθώς το δεύτερο κύμα του κορoνοϊού επελαύνει και μια νέα light εκδοχή του lockdown εφαρμόζεται από αύριο στη χώρα.
Η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, του μήνα της απόλυτης καραντίνας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο και δίνεται εκ νέου η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες να θέσουν σε αναστολή τους μισθωτούς τους. Ταυτόχρονα το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας επεκτείνεται χρονικά αλλά και ποσοτικά, ώστε να ισχύσει έως τις 30 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα και σε ποσοστό 50%, ενώ επεκτείνονται αυτοδικαίως για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή θα λήξουν από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο. Οι απαραίτητες νομοθετικές προβλέψεις αναμένεται να τακτοποιηθούν σήμερα, ώστε σταδιακά από αύριο τα έκτακτα μέτρα να μπουν σε εφαρμογή. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.
Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για παράδειγμα, αν η αναστολή διαρκέσει ένα μήνα, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για έναν ακόμη μήνα μετά τη λήξη της αναστολής τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Διευκρινίσεις
Περαιτέρω διευκρινίσεις επί του μέτρου των αναστολών στο δεύτερο κύμα της πανδημίας έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος εξήγησε πως στις «κόκκινες περιοχές» οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που κλείνουν υποχρεωτικά με κρατική εντολή μπαίνουν σε αναστολή και εισπράττουν τα 534 ευρώ, συν τις ασφαλιστικές τους εισφορές υπολογιζόμενες στον ονομαστικό τους μισθό. Αντίστοιχα, στις «κίτρινες περιοχές» οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου μπορούν να θέσουν τμήμα ή το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή. «Άρα όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτονται» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Υπενθυμίζεται πως το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας ίσχυε μέχρι και 31 Οκτωβρίου για λίγους κλάδους και ειδικότερα για επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό. Τώρα το κυβερνητικό επιτελείο επεκτείνει το μέτρο για τον Νοέμβριο σε όλες τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους 500 και πλέον ΚΑΔ του Απριλίου. Οι εργοδότες μπορούν να θέσουν σε αναστολή τμήμα ή ακόμη και το 100% των εργαζομένων τους.
Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση υποβάλλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα: Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο το μήνα (1/11/2020-30/11/2020): 1 δήλωση αναστολής. Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/11/2020 – 8/11/2020, 13/11/2020-17/11/2020 και 25/11/2020-30/11/2020: 3 δηλώσεις αναστολής. Ο εργαζόμενος υποβάλλει τη δική του δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.
Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
Τέλος, επεκτείνονται για 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι άνεργοι, που εισπράττουν το επίδομα ανεργίας (τακτικό επίδομα, επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ή βοήθημα αυτοτελώς απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα λάβουν έως και 800 ευρώ επιπλέον αυτοδίκαια.
Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των εργαζομένων
Παράλληλα με το μέτρο των αναστολών, θα τρέχει για όλο τον Νοέμβριο το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όλοι οι εργοδότες της Ελλάδας, είτε δραστηριοποιούνται σε Περιφέρεια που είναι «κίτρινη» είτε σε Περιφέρεια που είναι «κόκκινη», υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους εργαζόμενους που θα θέσουν σε υποχρεωτική τηλεργασία για τον Νοέμβριο, ώστε να καλύψουν το απαραίτητο πλαφόν του 50%. Η ηλεκτρονική προαναγγελία θα λάβει χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού». Το ειδικό αυτό έντυπο με το οποίο οι εργοδότες θα προχωρήσουν στη δήλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.
Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως και τουλάχιστον σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας και ειδικότερα:
* τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
* τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
* οι φαρμακαποθήκες,
* οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
* οι ταχυμεταφορές.
Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.). Επίσης, η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στον βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Για παράδειγμα: Σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 50% υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 10 υπαλλήλους. Σε περίπτωση κατά την οποία από τον υπολογισμό του ποσοστού 50% προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω.
Πηγή: Ναυτεμπορική