Παράτασης χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας

Σας ενημερώνουμε για τη νέα απόφαση του e-ΕΦΚΑ, για πεντάμηνη παράταση χορήγησης της ασφαλιστικής ικανότητας προαιρετικής ασφάλισης για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, που δεν καταβάλλουν εισφορές, χωρίς υπαιτιότητά τους.

Η νέα προθεσμία που δόθηκε είναι η 28η Φεβρουαρίου 2021, αντί της 30ης Σεπτεμβρίου 2020. Δηλαδή, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους εν λόγω ασφαλισμένους παρατάθηκε για επιπλέον 5 μήνες.

Κι αυτό, γιατί δεν έχουν αναρτηθεί ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της απαιτούμενης παραμετροποίησης του μηχανογραφικού συστήματος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με ενημέρωση της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Υπενθυμίζεται πως, με τροπολογία που πέρασε το υπουργείο Εργασίας την περασμένη εβδομάδα, προβλέφθηκε σειρά παρατάσεων.

Συγκεκριμένα:

– Παρατείνεται, ειδικά για το έτος 2020, η ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών που ήταν ασφαλιστικά ικανοί την 28η Φεβρουαρίου 2020.

– Παρατείνεται αναδρομικά η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 28 Φεβρουαρίου 2021, συγκεκριμένων κατηγοριών προσώπων και των μελών των οικογενειών τους, (όπως, π.χ., ελευθέρων επαγγελματιών που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών, υπερήλικων ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα επανεξετάζεται και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης).

 – Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Γ.Α. και τα μέλη της οικογένειάς τους, που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση περί οικονομικής αδυναμίας για την καταβολή των εισφορών, για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.

– Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (αντί έως 30 Απριλίου 2020 που ισχύει) στα έμμεσα μέλη που είχαν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020, αλλά στη συνέχεια την απώλεσαν, ενόσω οι συνδεόμενοι άμεσα ασφαλισμένοι παραμένουν ασφαλιστικά ικανοί.

– Χορηγείται αναδρομικά ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 28 Φεβρουαρίου 2021, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης των απαιτούμενων, για το παραπάνω χρονικό διάστημα, ημερών ασφάλισης, σε συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και μελών των οικογενειών τους (π.χ. εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αναβάτες ιπποδρομιών, πρόσωπα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής).

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση.

Η επιστημονική ομάδα της N|E|P|A Economic Consulting.

[email protected]

210-2585584

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner