Στα “σκαριά” σχέδιο πέντε σημείων για το νέο Εργασιακό
Υπ‘ ατμόν βρίσκονται στο Υπ. Εργασίας για την προετοιμασία ενός σχεδίου συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών στο Εργασιακό μέχρι την Πέμπτη, οπότε είναι προγραμματισμένο το EuroWorking Group.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται πλέον ανοιχτά στην αποδοχή της κατάργησης της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, αλλά όχι στην αύξηση του ορίου τους. Ως “αντάλλαγμα” ζητά ένα κοινωνικό πλάνο προστασίας των απολυμένων. Παράλληλα, εξετάζει να θέσει με μεγαλύτερη επιμονή -απ΄ ό,τι μέχρι πρότινος- θέμα επαναφοράς της δυνατότητας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών να καθορίζουν το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού –έστω και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής– σε περίπτωση που οι θεσμοί συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά στην επαναφορά της υπερίσχυσης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.
Έτσι η συμβιβαστική λύση την οποία φαίνεται, αυτή τη στιγμή, να προσεγγίζει η ελληνική πλευρά επί του νέου Εργασιακού συνοψίζεται σε πέντε σημεία:
* Κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων
* Κοινωνικό πλάνο για την επανένταξη των απολυμένων στην αγορά εργασίας
* Διατήρηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 5%
* Επαναφορά των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό μετά το πέρας του προγράμματος προσαρμογής
* Διατήρηση της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών.
Το νέο σχέδιο θέσεων το οποίο επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιστάσεις των θεσμών, όπως αυτές εκφράστηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Jean Claude Juncker και τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κ. Poul Thomsen, απέναντι στο ενδεχόμενο “αντιστροφής” των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη θεσπιστεί την περίοδο 2010 -2013, δηλαδή στην άμεση και πλήρη “επαναφορά” των εθνικών και κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα, οι θέσεις τις οποίες έχει αρχίσει να προσεγγίζει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο Εργασιακό και να κλείσει η 2η αξιολόγηση προβλέπουν, καταρχάς, την αποδοχή της πρότασης των θεσμών για κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το κράτος, η οποία υφίσταται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η πραγματοποίηση απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζομένους, θα μπορούσε να γίνει με συμφωνία μόνο μεταξύ εργαζομένων – εργοδοτών, ενώ το κράτος θα μπορούσε να ελέγξει τη νομιμότητα τους αφού γίνουν οι απολύσεις.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιμείνει να υπάρξει “κοινωνικό πλάνο” επανακατάρτισης και επανένταξης των εργαζομένων αυτών στην αγορά εργασίας.
Σαν “αντάλλαγμα” στην αποδοχή της κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση θα ζητήσει τη διατήρηση του υπάρχοντος μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου στις ομαδικές απολύσεις στο 5% ανά μήνα, κόντρα στην αύξηση του στο 10%, όπως ζητούν οι δανειστές.
Στο δεύτερο και σημαντικότερο –για την κυβέρνηση– “μέτωπο” των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση εξετάζει να επιμείνει περισσότερο από ό,τι μέχρι τώρα στην επαναφορά της δυνατότητας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) να καθορίζουν το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού, αλλά μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή μετά τα μέσα του 2018. Υπενθυμίζεται πως με βάση διάταξη του 2013, προβλέπεται πως μετά το πέρας του προγράμματος προσαρμογής, ο κατώτατος μισθός θα καθοριστεί από το κράτος και πως μέχρι τότε θα πρέπει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 586 ευρώ μικτά.
Το ενδεχόμενο της επαναφοράς των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, έστω και μετά από ένα χρόνο, εξετάζεται να τεθεί ψηλά στην ατζέντα από την κυβέρνηση στην περίπτωση που οι θεσμοί αντισταθούν μέχρις εσχάτων στην επαναφορά της υπερίσχυσης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Πηγή : Capital.gr