Σχέδιο διαγραφής χρεών από την Εφορία με εξωδικαστικό συμβιβασμό

O νέος τρόπος ρύθμισης χρεών θα είναι γρήγορος και αυτοματοποιημένος, με τη δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτόν όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρέχοντας τη δυνατότητα δραστικών ρυθμίσεων όλων των επιχειρηματικών χρεών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών προβλέπει κλιμακωτή διαγραφή φόρων με εξαίρεση τους παρακρατούμενους -υπέρ τρίτων- στο πλαίσιο της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς τέθηκε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου για ώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και των θεσμών, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί ένα από τα ακανθώδη θέματα ώστε να λάβει την τελική του μορφή το νομοσχέδιο για τις fast track και εκτός δικαστικών αιθουσών διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις σε τράπεζες, Δημόσιο και λοιπούς πιστωτές.

Συνάντηση

Εξάλλου, στην Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το απόγευμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε ανώτατο επίπεδο συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής εκπροσώπησης των θεσμών, ώστε να επιδιωχθεί, όπου κρίνεται απαραίτητη, η λήψη πολιτικών αποφάσεων για την υλοποίηση του σχεδίου λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης «κόκκινων» επιχειρηματικών χρεών.

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, για περισσότερες από οκτώ ώρες, τα τεχνικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συζητούσαν με τα στελέχη των δανειστών την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τους φόρους που θα υπάρχει η δυνατότητα να «κουρεύονται» προκειμένου μια επιχείρηση να καταστεί βιώσιμη και να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Σύμφωνα με την εισήγηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, θα υπάρχει ιεράρχηση των φόρων που θα μπορούν να σβηστούν.

Πρώτα λοιπόν θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και έπειτα ακόμη και μέρος του αρχικού κεφαλαίου καθυστερούμενων φόρων.

Δεν θα διαγράφονται φόροι υπέρ τρίτων που έχουν παρακρατηθεί από την επιχείρηση, όπως ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν τα τεχνικά κλιμάκια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πέραν του ότι είναι ποινικό αδίκημα η παρακράτηση φόρων, αν το «κούρεμα» προχωρήσει και σε αυτήν την κατηγορία, τότε το ποσοστό διαγραφής θα ξεπεράσει και το 70%, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους παραίνεσης της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρουν πηγές στην πολύωρη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις 15/11 η ελληνική πρόταση πέρασε από το «κόσκινο» των στελεχών των δανειστών προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αλλά και να γίνουν σενάρια ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί βήμα συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, με δεδομένο ότι στις αρχικές συζητήσεις οι δανειστές και ιδίως η πλευρά του ΔΝΤ επέμεναν στη δυνατότητα της άνευ περιορισμών διαγραφής φόρων.

Πάντως, ανάμεσα στα άλλα θέματα που απομένουν να συζητηθούν είναι ο τρόπος λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και για την ακρίβεια μέχρι ποιο σημείο θα είναι αυτοματοποιημένη η διαδικασία υπαγωγής και διαπραγμάτευσης του επιχειρηματία-οφειλέτη με τους πιστωτές και ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή με τζίρο από 2 έως 25 εκατ. ευρώ.

Ο χρόνος διάρκειας

Επιπλέον, σημεία που χρήζουν πολιτικής απόφασης για την επίτευξη συμφωνίας είναι κι εκείνα για τον χρόνο διάρκειας του νέου πλαισίου. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προτείνει τα δύο χρόνια και οι θεσμοί αντιτείνουν τον έναν χρόνο ζωής του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σημειώνεται ότι ο νέος τρόπος ρύθμισης χρεών θα είναι γρήγορος και αυτοματοποιημένος, με τη δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτόν όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρέχοντας τη δυνατότητα δραστικών ρυθμίσεων όλων των επιχειρηματικών χρεών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πηγή :ethnos.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner