Eurogroup: Διαβουλεύσεις για συμβιβασμό και ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Διορία ενός μήνα για να πάρει μέτρα που να διασφαλίζουν την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση δίνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση. Τα ζητήματα αυτά τίθενται επί τάπητος στο Eurogroup σήμερα, Πέμπτη, με τη συμμετοχή του Πολ Τομσεν.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έστειλε χθες στην Αθήνα το μήνυμα ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια «μακρά εκλογική περίοδος» για σειρά κρατών – μελών.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός διεμήνυε σε συνέντευξή του, με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι επισημάνσεις αυτές του ευρωπαίου αξιωματούχου, που θεωρείται ότι εκφράζει το πνεύμα του Eurogroup, θέτουν εκ των πραγμάτων θέμα προσαρμογής της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του Ταμείου για προκαταβολική λήψη μέτρων.

Είναι γνωστό ότι το Ταμείο δεν ικανοποιείται από την πρόταση της παράτασης του κόφτη για έναν χρόνο, όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά ζητά να ψηφιστούν τώρα τα μέτρα και συγκεκριμένα η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της διαφοράς των συντάξεων που ισχύει για τους παλιούς συνταξιούχους.

Για το θέμα αυτό, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχθηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες, προωθείται μια συμβιβαστική φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα ψηφίσει προκαταβολικά τα μέτρα, αλλά θα υπάρχει ρήτρα που θα της επιτρέπει να μην τα εφαρμόσει σε περίπτωση που οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά.

Επιπλέον, σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να έχουν υποσχεθεί στην κυβέρνηση να συγκεκριμενοποιήσει η ευρωζώνη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τη φόρμουλα αυτή αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εχει επιπλέον διμερείς επαφές. Σημειώνεται ότι στο Eurogroup σήμερα θα συμμετάσχει και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του Ταμείου.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε χθες ότι η επιστολή Τσακαλώτου είναι ένα καλό σημείο έναρξης, αλλά όχι και σημείο τερματισμού.

Ο ίδιος αποκάλυψε, εξάλλου, ότι το ΔΝΤ αναμένεται να φέρει προς συζήτηση στο διοικητικό του συμβούλιο την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα την έκθεσή του για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο IV , η οποία θα περιλαμβάνει και έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Προφανώς, η έκθεση αυτή θα δώσει το έναυσμα για τις τελικές διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου.

Η εκτίμηση του ίδιου είναι ότι υπάρχουν «πολύ καλές πιθανότητες» να βρουν κοινό τόπο οι τέσσερις θεσμοί και να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο εγγύς μέλλον. Οπως είπε, οι ελληνικές Αρχές είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους και επομένως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δυνατόν να επιτευχθεί ώς το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Εκτός, όμως, από το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, το οποίο σχετίζεται κυρίως με τα μέτρα μετά το 2018, υπάρχουν πάντα και οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης, που συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθια και να μην κλείνουν. «Ολοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των διάφορων πλευρών» είπε ο αξιωματούχος. Αυτές επικεντρώνονται σε περαιτέρω φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων, η ενέργεια κ.λπ.
Πηγή :Newsroom ΔΟΛ

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner