Παράταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας έως 31 Μαρτίου

Μέχρι 31 Μαρτίου παρατείνεται, λόγω και της παράτασης του lockdown, η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των μισθωτών που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση, ανά επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τις προβλέψεις της κυλιόμενης προσέλευσης – αποχώρησης στους χώρους εργασίας. Δεδομένου ότι η τηλεργασία προαναγγέλλεται, με απειλή προστίμου 3.000 ευρώ και καθώς ο κλοιός των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχει «σφίξει», τα λογιστήρια των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα οφείλουν το αργότερο έως αύριο 28/2 να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία των υπαλλήλων τους. Έως τις 31 Μαρτίου έχει παραταθεί άλλωστε και ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» και όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις / δηλώσεις ένταξης στον Μηχανισμό της Α’ φάσης θα μπορούν να υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» από την ερχόμενη Δευτέρα 1/3 έως 31/3.

Αναλυτικά, επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31/03/2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της τηλεργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. Αν δεν προδηλώσουν το 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση σε τηλεργασία, οι εργοδότες απειλούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Έως 31 Μαρτίου παρατείνεται και το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης αποχώρησης στον ιδιωτικό τομέα, ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

«Συν-Εργασία»

Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου ξεκινούν από τις επιχειρήσεις οι αιτήσεις της Α’ φάσης για την ένταξη στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Επισημαίνεται ότι στον μηχανισμό εντάσσονται για τον μήνα Μάρτιο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και 31/1/2021. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την 1η/3/2021 έως και 31η/3/2021. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η διαδικασία των ορθών επαναλήψεων των αιτήσεων Α’ φάσης από 1ης έως την 31η Μαρτίου.

Παράλληλα θα διεξάγεται από 1 Μαρτίου έως 15 Μαρτίου η υποβολή δηλώσεων της Β’ φάσης για τον μήνα Φεβρουάριο και διορθώσεων με ορθές επαναλήψεις. Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις Β’ φάσης είναι απαραίτητες για την καταβολή από το κράτος της οικονομικής αποζημίωσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Αντίστοιχα, οι δηλώσεις Β’ φάσης για τον Ιανουάριο 2021 και οι αντίστοιχες διορθώσεις με ορθές επαναλήψεις θα υποβάλλονται από 1 Μαρτίου έως και 15 Μαρτίου. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων Β’ Φάσης για τον Ιανουάριο και μόνο για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β’ φάσης για τον Ιανουάριο 2021, και για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β’ φάσης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner