Πυρετός κορονο-πληρωμών στο υπουργείο Οικονομικών

Αποζημίωση ενοικίων – Επιστρεπτέα 5 – Επίδομα θέρμανσης

Ξεκίνησαν από χθες και θα ολοκληρωθούν εντός των προσεχών εβδομάδων οι πληρωμές τριών σημαντικών οικονομικών ενισχύσεων, οι οποίες θεσμοθετήθηκαν προκειμένου να αναπληρωθεί η σημαντική απώλεια εισοδήματος που υφίστανται εκατομμύρια εργαζόμενοι και επιχειρήσεις εξαιτίας των περιορισμών στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, οι οποίοι επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ήδη από χθες άρχισαν να καταβάλλονται σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις του κράτους για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια του μηνός Νοεμβρίου 2020. Εντός του τρέχοντος μηνός θα αρχίσουν εξάλλου οι πρώτες πληρωμές των οικονομικών ενισχύσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και του επιδόματος θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα:

Ιδιοκτήτες ακινήτων

1. Από χθες το Δημόσιο άρχισε να καταβάλλει τις αποζημιώσεις σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων αναγκάστηκαν να εισπράξουν τα ποσά των ενοικίων του μηνός Νοεμβρίου 2020 μειωμένα κατά 40%. Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, 137.049 ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν χθες στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά αποζημιώσεων συνολικού ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν το 50% των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν οι εν λόγω ιδιοκτήτες από τη μείωση των εισπρακτέων ενοικίων του μηνός Νοεμβρίου κατά 40%. Ουσιαστικά, δηλαδή, το ποσό της αποζημίωσης που έλαβε κάθε ένας από τους ιδιοκτήτες αυτούς ισούται με το 20% του κανονικού συμφωνηθέντος ενοικίου.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, «θα ακολουθήσουν κι άλλες πληρωμές τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στόχος είναι έως τις 15 Φεβρουαρίου να έχουν καταβληθεί και οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου. Όσον αφορά την αποζημίωση του 80% από το συμφωνηθέν ενοίκιο που δεν θα εισπράξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον μήνα Ιανουάριο, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στόχος είναι να καλυφθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες από το κράτος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Κρατικό δάνειο

2. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 σε όσους αιτούντες την ενίσχυση αυτή κριθούν ότι είναι δικαιούχοι είσπραξής της. Βάσει των όσων ανέφερε, επίσης, ο υπουργός, η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος κλείνει σήμερα τα μεσάνυχτα και ήδη μέχρι χθες πάνω από 653.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είχαν υποβάλει αιτήσεις. Μόλις κλείσει η πλατφόρμα, θα ξεκινήσει ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ για τους πραγματικά δικαιούχους της συγκεκριμένης οικονομικής ενίσχυσης. Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, από αντίστοιχους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει παρατηρηθεί ότι ένα ποσοστό δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις (περίπου 100.000), κυρίως λόγω του ότι ο τζίρος δεν είναι τόσο μειωμένος. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός είναι οι εκταμιεύσεις στους τελικούς δικαιούχους να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να κυμαίνεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Θέρμανση νοικοκυριών

3. Προς το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη εκταμίευση των ποσών του επιδόματος θέρμανσης. Εντός αυτής της εβδομάδος αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την οριστικοποίηση του ποσού που θα λαμβάνει το κάθε νοικοκυριό ως επίδομα θέρμανσης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί αιτήσεις από περίπου 700.000 νοικοκυριά και οι πληρωμές προγραμματίζονται για το τέλος του μήνα.

Το ύψος του επιδόματος θα εξαρτάται από την τοποθεσία του ακινήτου, ενώ προσαύξηση 10% θα δίνεται για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Το ελάχιστο ποσό θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ και το μέγιστο στα 650 ευρώ.

Το επίδομα θα υπολογιστεί με βάση τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στον οικισμό που κατοικεί κάθε ενδιαφερόμενος και, όπως έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Οικονομικών, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδιαφερόμενοι πολίτες δεν βρίσκουν τον οικισμό τους ή έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον σχετικό κατάλογο, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλ. 2131621000, ώστε να γίνεται άμεσα η σχετική διόρθωση.

Φέτος, για πρώτη φορά επιδοτούνται και οι αγορές φυσικού αερίου για όλους τους αιτούντες που πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και οι αγορές ξύλων και πέλλετ για δικαιούχους μόνιμα διαμένοντες σε ορεινούς οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια έως τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, όταν και θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα «myΘέρμανση».

Οι πληρωμές του επιδόματος θα πραγματοποιηθούν:

* Έως τις 31/1/2021 για αγορές προϊόντων θέρμανσης που έλαβαν χώρα έως 31/12/2020.

* Έως 31/3/2021 για αγορές που έγιναν έως 28/2/2021.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner