Έρχονται 120 Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Την άμεση σύσταση 120 γραφείων ενημέρωσης των υπερχρεωμένων δανειοληπτών δρομολογεί η κυβέρνηση, πριν ακόμα συσταθούν τα νομοθετημένα και μνημονιακώς υποχρεωτικά ΚΕΥΔ. Δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση καθώς θα στελεχωθούν από δημοσίους υπαλλήλους.

Στον τετραπλασιασμό των γραφείων ενημέρωσης των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, πριν ακόμα, συσταθούν τα 30 νομοθετημένα Κέντρα Ενημέρωσης Υπερχρεωμένων Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ).

Μάλιστα για να μην υπάρξουν ανησυχίες περί μαζικών προσλήψεων και επιβάρυνσης του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι τα γραφεία αυτά θα στελεχωθούν με δημοσίους υπαλλήλους που θα επιμορφωθούν και θα υποστηρίζονται από τα τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) όπου και αποφασίστηκε να αναπτυχθεί άμεσα ένα δίκτυο 120 ευέλικτων Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), με τις αρμοδιότητες ολοκληρωμένης ενημέρωσης των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ).

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το αυξημένο πλήθος των ΓΕΥΔ σε σχέση με τα ΚΕΥΔ (30 σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους Νόμο) θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλη τη χώρα. Η εμπειρία που θα προκύψει από τη λειτουργία των ΓΕΥΔ θα αξιοποιηθεί στο επιχειρησιακό πλάνο για την ανάπτυξη των ΚΕΥΔ, στην καταγραφή των στόχων και στην ανάπτυξη εσωτερικών διαδικασιών. Τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας των ΚΕΥΔ. Έτσι θα προκύψει ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη τη χώρα, με κεντρικούς κόμβους τα ΚΕΥΔ και απολήξεις τα ΓΕΥΔ.

Αρμοδιότητες

Τα ΓΕΥΔ θα εκκινήσουν εξυπηρετώντας άμεσα τον πολίτη, εστιάζοντας στην ενημέρωση (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, πλειστηριασμοί, πώληση δανείων σε funds, Νόμος Κατσέλη, Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών κοκ) και την παροχή συμβουλών, σε διάδραση με την Κεντρική Υπηρεσία ΕΓΔΙΧ.

Σχέδιο ανάπτυξης

Τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό ΓΕΥΔ, στις εγκαταστάσεις της ΕΓΔΙΧ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ΓΕΥΔ, στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες 12 πρωτεύουσες Περιφερειών και θα ακολουθήσει, τους επόμενους μήνες, η ανάπτυξη του δικτύου στο σύνολο των πόλεων της χώρας (για αναλυτικότερα στοιχεία βλέπε το Παράρτημα).

Βάσει του σχεδιασμού, τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες, ώστε να αξιοποιηθούν πιθανές συνέργειες. Θα αξιοποιηθούν λειτουργικοί εξοπλισμένοι χώροι, σε Δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου η πρόσβαση των πολιτών είναι εύκολη.

Πηγή :euro2day.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner