Ίδρυση επιχειρήσεων με ένα e-mail
Αθήνα
Μέσα σε λίγες ώρες και εξ αποστάσεως θα αδειοδοτούνται οι επιχειρήσεις και θα συστήνονται οι νομικές μορφές εταιρειών, σύμφωνα με δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που καταθέτουν την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης.
Σύμφωνα με την Ημερησία, πρόκειται για τα νομοσχέδια «νέο πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» καθώς και για τις «Υπηρεσίες Μιας Στάσης – One Stop Shops».
Οι διατάξεις θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η δεύτερη αξιολόγηση.
Με το πρώτο νομοσχέδιο, καθιερώνεται η διαδικασία της «γνωστοποίησης» για την έναρξη μιας οικονομικής δραστηριότητας. Ο επιχειρηματίας ή νόμιμος εκπρόσωπός του θα μπορεί στέλνοντας στην αρμόδια αρχή ένα email ή ένα έγγραφο μέσω ταχυδρομείου να ξεκινά τη λειτουργία της επιχείρησής του.
Από τα άρθρα γίνεται γνωστό ότι στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας θα στηθεί ειδικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). Η ηλεκτρονική πύλη θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του 2018. Ωστόσο και μέχρι την έναρξή της οι επενδυτές θα μπορούν απλά να γνωστοποιούν με τον τρόπο που προαναφέρθηκε την άσκηση της οικονομικής τους δραστηριότητας.
Στο καθεστώς της γνωστοποίησης σε πρώτη φάση υπάγονται οι κλάδοι της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες κλπ.) αλλά και τα τουριστικά καταλύματα. Σταδιακά θα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την υφιστάμενη νομοθεσία για την υλοποίηση μιας επένδυσης απαιτούταν χρόνος τουλάχιστον 30 ημερών, ενώ τώρα αυτή θα ξεκινά αμέσως. Ο επιχειρηματίας στη γνωστοποίηση θα πρέπει να αναφέρει κατ’ ελάχιστον το όνομα, τη διεύθυνση του τόπου άσκησης της δραστηριότητας και το είδος της οικονομικής δραστηριότητας ή των οικονομικών δραστηριοτήτων που πρόκειται να ασκηθούν.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο νομοσχέδιο, οι υποψήφιοι επιχειρηματίες μπαίνοντας στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΓΕ.ΜΗ θα μπορούν να συστήνουν τις εταιρείες τους μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς φορολογική ενημερότητα, αλλά και με μηδενικά παράβολα τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου πλαισίου.
Μέσω της τελευταίας επιλογής ο επιχειρηματίας, συμπληρώνοντας μια σειρά πεδίων, θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο τη σύσταση της επιχείρησής του χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου. Όλα τα έγγραφα που αποτελούν προϋπόθεση για τη νομική υπόσταση μιας εταιρείας (εγκεκριμένο καταστατικό και ανακοίνωση σύστασης) θα αποδίδονται ηλεκτρονικά στον ενδιαφερόμενο, με βάση την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου.
Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο χρόνος σύστασης περιορίζεται μόνο στον αναγκαίο χρόνο που απαιτείται από τον υπόχρεο για τη συμπλήρωση των σχετικών πεδίων στο πληροφοριακό σύστημα της «e-YΜΣ». Το ενιαίο γραμμάτιο κόστους σύστασης επιχείρησης ορίζεται στο 30% του ποσού που ισχύει για τη σύσταση ενώπιον της φυσικής ΥΜΣ, ενώ καταργείται και το παράβολο προελέγχου επωνυμίας. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα «δωρεάν σύστασης» για το πρώτο έτος εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις προσέλκυσης περισσότερων δυνητικών υπόχρεων στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία.
Εξάλλου, με άλλες διατάξεις, καταργείται η φορολογική ενημερότητα των ιδρυτών στο στάδιο της σύστασης. Κρίθηκε ότι το δημόσιο συμφέρον (προστασία των συναλλασσομένων) δεν δικαιολογεί το διοικητικό βάρος που συνεπάγεται η διαδικασία χορήγησης αυτού του εγγράφου. Ειδικότερα η απαίτηση αυτή περιγράφεται ως διακριτό βήμα από την έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να μειώσει τη διαδικασία σύστασης κατά μία ημέρα.
Πηγή :Newsroom ΔΟΛ