Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα με το ΔΝΤ

Το Ταμείο επιμένει σε περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου – Ανταλλαγή επιστολών ΥΠΟΙΚ και θεσμών

Αμετακίνητο στις θέσεις του εμφανίστηκε και χθες το ΔΝΤ, επιμένοντας στην αναγκαιότητα περικοπής συντάξεων και αφορολόγητου, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τόσο τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, όσο και γενικότερα τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τις συστάσεις του ΔΝΤ απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ, δεδομένης της σαφούς θέσης που έχει πάρει η Γερμανία, ότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 6,2 δισ. ευρώ, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο ως προς τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Στο άλλο μέτωπο, πάντως, αυτό της διαφωνίας που έχει προκύψει σχετικά με τη διάθεση του έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους, Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος ότι το θέμα μπορεί να κλείσει ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα. Από την άλλη, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στην Ελλάδα υποστήριζε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τις έγγραφες αντιρρήσεις των θεσμών επί του θέματος προκειμένου να απαντήσει γραπτώς και να κλείσει οριστικά το θέμα. Βέβαια, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο, η γραπτή απάντηση της Ελλάδας να μη σταλεί ούτε σήμερα.
Αναλυτικότερα, με νέο άρθρο που αναρτήθηκε στο blog του Ταμείου και το οποίο ερμηνεύτηκε ως «απάντηση» στον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, το ΔΝΤ δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα καταστεί τελικώς εφικτή η συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Με το που αναρτήθηκε το άρθρο Μοσκοβισί στους «Financial Times» -o Γάλλος επίτροπος απέκρουσε τα επιχειρήματα Τόμσεν ότι οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές και το αφορολόγητο όριο αφήνει σημαντικά μεγάλο μέρος των πολιτών εκτός φόρου-, το ΔΝΤ έσπευσε να απαντήσει μέσω «τεχνικού σημειώματος». Με ένα κείμενο που είναι γραμμένο υπό μορφή «ερωτήσεων και απαντήσεων» τα στελέχη του Ταμείου επιμένουν:
Πάνω από τους μισούς μισθωτούς απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα, έναντι ενός μέσου όρου 8% στην Ευρωζώνη (εξαιρουμένης της Ελλάδας). Από την άλλη, οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί και έχουν βλαβερές επιπτώσεις για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στην οικονομία.
Το ποσοστό αναπλήρωσης στην Ελλάδα (σ.σ.: ο λόγος της σύνταξης ως προς τις συντάξιμες αποδοχές) ανέρχεται στην Ελλάδα στο 81% και είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο της Γερμανίας (43%), καταδεικνύοντας ένα πολύ γενναιόδωρο ασφαλιστικό σύστημα.
Τα κοινωνικά επιδόματα είναι ανεπαρκή στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή οι συντάξεις διατηρούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Προσδοκίες για λύση
Την εκτίμηση ότι η διαφορά που προέκυψε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς εξαιτίας της διάθεσης του έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους θα πάψει να υφίσταται ακόμη και εντός της ημέρας -και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί νέα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης- έκανε χθες κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Από ελληνικής πλευράς, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε από την πλευρά του ότι αναμένεται σήμερα ανταλλαγή επιστολών προκειμένου να λήξει οριστικά το θέμα με τις έκτακτες παροχές της κυβέρνησης.
«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά μαζί με τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές για την εξεύρεση λύσης όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης βραχυπρόθεσμου χρέους» ανέφερε χθες ο Ευρωπαίος αξιωματούχους, για να καταλήξει: «Είμαστε σίγουροι ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα και κατά συνέπεια δεν θεωρείται αναγκαία μια νέα έκτακτη συνεδρίαση του EWG».
Από την πλευρά της, αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε χθες το βράδυ ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους θεσμούς να στείλουν γραπτώς όλες τις αντιρρήσεις που έχουν επί του θέματος του επιδόματος, ώστε να απαντήσει λεπτομερώς η ελληνική πλευρά.
Από χθες το πρωί πληροφορίες έφερναν τον εκπρόσωπο της Γερμανίας στο Euro Working Group να επιμένει ότι τα μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι συμβατά με τη συμφωνία του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Ακόμη και η επιστολή που είχε δεσμευτεί να στείλει η ελληνική κυβέρνηση -αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχες παροχές μέσα στο 2017 χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών- δεν φάνηκε αρκετή για να εκτονώνει τις διαφωνίες, με αποτέλεσμα μάλιστα η αποστολή της να αναβάλλεται.
Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε αργά χθες το βράδυ ότι η σχετική επιστολή δεν θα σταλεί ούτε σήμερα, καθώς θα πρέπει πρώτα θα έρθουν στην Αθήνα οι γραπτές αντιρρήσεις των θεσμών. Σε ερώτηση ως προς το ποιες είναι οι αντιρρήσεις, είπε ότι οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν διαβεβαιώσεις αν η οικονομική ενίσχυση είναι εφάπαξ ή όχι, αν η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν θα διατηρηθεί η δέσμευση της Ελλάδας για την τήρηση του προγράμματος κ.λπ.
Πάντως, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε ότι έχει ξεκαθαριστεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα συνδεθούν με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και θα ενεργοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές του νέου έτους.
Αισιόδοξος ο Αλ. Τσίπρας
Αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου και την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Ιανουαρίου.
Τόνισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον οδικό χάρτη η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον ερχόμενο Μάρτιο. Αν και ρωτήθηκε, δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup και αρκέστηκε να δηλώσει: «Έχω εμπιστοσύνη στον Ευκλείδη». Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής ατζέντας θέτοντας ως προτεραιότητα την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Πηγή : Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner