Ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές από Μάιο έως και Οκτώβριο
Το άνοιγμα όλων των καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της χθεσινής συμφωνίας.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τα καταστήματα αποτέλεσε απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δεν υπήρχε περιθώριο «αντίστασης» καθώς αυτή (η αξιολόγηση) δεν θα έκλεινε. Η απόφαση αυτή, που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις τόσο της ΕΣΕΕ όσο και της ΓΣΕΒΕΕ, αναμένεται να ψηφισθεί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα το αργότερο έως τις 15 Μαΐου. «Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίγουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον Δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και σε περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στο παραλιακό μέτωπο έως το Σούνιο» ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι για καθορισμό των τουριστικών περιοχών θα τεθεί το κριτήριο των 2.000 κλινών.
Υπογραμμίζεται ότι οι τουριστικές περιοχές της χώρας έχουν προσδιοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα του 1976. Ερωτηθείς αν συμφωνεί με το μέτρο (ανοικτά τις Κυριακές), καθώς μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση ήταν αντίθετη σ’ αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι «φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό». Με την ψήφιση του σχετικού νόμου, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως μεγέθους και δραστηριότητας θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές έως και το τέλος Οκτωβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις τουριστικές περιοχές η πλειονότητα των καταστημάτων μπορούσε να λειτουργήσει και με το υφιστάμενο πλαίσιο, ωστόσο απαγορευόταν η λειτουργία των καταστημάτων με εμβαδόν άνω των 250 τ.μ., κάτι το οποίο στην πράξη δεν εφαρμοζόταν.
Πηγή :Ναυτεμπορική