Γ. Στουρνάρας: «Αν ισχύσουν καθολικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ενδεχομένως δε θα χρειαστεί να εφαρμοστούν οι νέοι φόροι»
Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε από το βήμα του ΕΒΕΑ κατά τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουν εξοφληθεί πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ, γεγονός που θα αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά.
Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με το 2016 πάντως να κλείνει αρνητικά στο 0,3% αλλά και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα. Ευχάριστη έκπληξη, χαρακτήρισε ο Διοικητής της ΤτΕ, τα δημοσιονομικά μεγέθη προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το τρέχον έτος στο 0,9%.
Ο Διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων από έμμεσους φόρους, γεγονός που απέδωσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που αποκάλυψαν σημαντική φορολογητέα ύλη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν POS, καθώς η αύξηση κατά 20% των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφερε σημαντικά φορολογικά έσοδα. Όπως τόνισε, «αν αυξηθεί καθολικά το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας, ενδεχομένως δε θα χρειαστεί να εφαρμοστούν οι νέοι φόροι.»
Πηγή: Taxheaven