Επιστολή Τσακαλώτου με συνολική πρόταση για κλείσιμο της αξιολόγησης

Νέα επιστολή προς τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ετοιμάζεται να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταθέτοντας τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία-πακέτο που θα κλειδώσει τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αυξημένες εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς για την περίοδο μετά το 2018, σε συνδυασμό με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα αποτελεί σε έναν βαθμό και την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις τελευταίες παρεμβάσεις Σόιμπλε, με αιχμή τις δηλώσεις του στο Νταβός αφού, όπως έχει διαφανεί, η πρόταση της κυβέρνησης επιχειρεί να καλύψει και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από τη λήξη του προγράμματος κι έπειτα.

Πάντως χθες το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να σχολιάσει τις νέες κορόνες του γερμανού υπουργού Οικονομικών που ανέφερε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου η κυβέρνησή του δεν θα περάσει νέο πρόγραμμα από το γερμανικό Κοινοβούλιο. «Κανένα σχόλιο» έλεγαν κυβερνητικές πηγές, οι ίδιες που λίγες ώρες νωρίτερα θύμιζαν για τις εκτιμήσεις Τόμσεν περί των δεικτών της ανεργίας στην Ελλάδα πως σε όλες του τις εκτιμήσεις ώς τώρα για την ελληνική οικονομία έχει πέσει έξω.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των «ΝΕΩΝ», το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται την επιστολή προς τους δανειστές επιδιώκοντας να τους ενημερώσει για τις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να γίνει η κατάλληλη προεργασία και από πλευράς των θεσμών.

Επί της ουσίας θα παρουσιάζει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα δημοσιονομικά του τρέχοντος προγράμματος, τη μεταμνημονιακή περίοδο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος περιγράφοντας σε μεγάλο βαθμό και τις υποχωρήσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, με στόχο να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία που σε πρώτη φάση θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει και τις εναλλακτικές υποπροτάσεις αναλόγως των πιθανών αποκλίσεων από τους στόχους, αν και αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι κανένα μέτρο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, ούτε καν ο κόφτης να ενεργοποιηθεί, διότι ήδη η χώρα θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Παράγοντες του Μαξίμου εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν στο Χίλτον στο τέλος της επόμενης εβδομάδας για διαβουλεύσεις.

Εάν πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου -κάτι που προϋποθέτει και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα-, τότε το Μαξίμου πιστεύει ότι μπορεί στις 9 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στις αποφάσεις του την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πηγή: in.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner