Επιταχύνουν το βήμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι τράπεζες

Στην ώρα των αποφάσεων και των πράξεων για το πώς θα υλοποιήσουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έφτασαν οι τράπεζες. Την ίδια στιγμή, ΑΔΑΕ και ΕΦΚΑ θα έχουν σύντομα έτοιμες προτυποποιημένες λύσεις για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών μικρών επιχειρήσεων, καθώς και λύσεις που θα αποτελούν βάση για τη διαπραγμάτευση ρυθμίσεων για τα χρέη μεγαλύτερων (μικρομεσαίων) επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στα μέσα της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού και συγκεκριμένα την αξιολόγηση των προτάσεων της PWC σχετικά με την πλατφόρμα των τραπεζών. Σε επίπεδο Δημοσίου, κινούνται παράλληλα οι διαδικασίες για τα έξι “πακέτα” ρυθμίσεων στη βάση ύψους οφειλής, δόσεων και εκπτώσεων, τα οποία θα διαφοροποιούν τον αριθμό των δόσεων για την αποπληρωμή της οφειλής βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, δεν θα προβλέπεται οριζόντια εφαρμογή των 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών, αλλά θα συνεκτιμάται η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν σημαντικό έρεισμα στους δύο νόμους Βαλαβάνη (προ των 100 δόσεων), οι οποίοι ρύθμιζαν το ύψος “κουρέματος” και δόσεων βάσει μίας κλίμακας αναλόγως της πληρωτέας οφειλής.

Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο τραπεζών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η PWC προτείνει τρεις εναλλακτικές για την πλατφόρμα στην οποία θα συνδεθούν οι τράπεζες, καταχωρώντας τα στοιχεία των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων προς εξωδικαστική ρύθμιση και η οποία θα συνδεθεί με την πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τα τρία σενάρια πλατφόρμας προβλέπουν: α) την γρήγορη, στην οποία τα στοιχεία των επιχειρηματικών δανείων προς αναδιάρθρωση θα καταχωρούνται σε απλά excel και η οποία θα είναι λειτουργικά έτοιμη τον Αύγουστο, β) την εξαρχής τεχνολογικά και λειτουργικά άρτια, η οποία όμως θα μπορεί να λειτουργήσει σε διάστημα ενός έτους, και γ) μία “ενδιάμεση” τεχνολογικά πλατφόρμα, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει σε έξι μήνες.

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες θα επιθυμούσαν να συνδεθούν σε μία πλατφόρμα, η οποία εξαρχής δεν θα απαιτεί καμία αναβάθμιση, εντούτοις φαίνεται ότι θα καταλήξουν στην επιλογή της πρώτης λύσης που προτείνει η PWC ώστε να είναι έτοιμες τον Αύγουστο. Η επιλογή της “βεβιασμένης” πλατφόρμας υπαγορεύεται από το ότι στις 3 Αυγούστου (όπως προβλέπεται, τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου 4469/2017 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) θα λειτουργήσει η πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, η οποία προετοιμάζεται ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η επιλογή της γρήγορης πλατφόρμας, η οποία θα αναβαθμίζεται σταδιακά επί τω έργω, θα επιβαρύνει τις τράπεζες με σημαντικό κόστος, αλλά και εργατοώρες. Σημειώνεται ότι ενόψει της εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι τράπεζες (Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο) ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου σεμινάρια σε τραπεζικά στελέχη, αλλά και σε όσους ενδιαφερόμενους θα συμμετέχουν στις διαδικασίες που εισάγει ο νόμος 4469 (συντονιστές, δικηγόρους, οικονομολόγους, στελέχη επιχειρήσεων).

Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθεί μία επιχείρηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα πρέπει να έχει οφειλή τουλάχιστον 20.000 ευρώ συνολικά, προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ευρύτερο Δημόσιο, αλλά και προμηθευτές και εργαζόμενους.

Όταν ενεργοποιηθεί η ιστοθέση της ΕΓΔΙΧ (keyd.gov.gr), ο επιχειρηματίας θα μπορεί να βρει τη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα εισέρχεται με τους κωδικούς του TAXIS, θα βρίσκει έτοιμα όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, θα καταχωρεί τα υπόλοιπα (όπως χρέη προς προμηθευτές, εργαζόμενους κ.λπ.) και θα επισυνάπτει ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που τα αποδεικνύουν.

Μετά την υποβολή, η αίτηση θα ανατίθεται σε συντονιστή, μεσολαβητή από τη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης και στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος πληρότητας του φακέλου, θα ειδοποιούνται όλοι οι πιστωτές και τα Ταμεία να προσέλθουν σε συνάντηση, αφού μελετήσουν την αίτηση και θα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης.

Ο μεσολαβητής δεν θα προτείνει λύσεις, απλώς θα τηρεί τη διαδικασία που υλοποιεί η επιχείρηση, η οποία μπορεί να προσκομίσει μελέτη με λύσεις, ενώ άλλες λύσεις μπορεί να προτείνει ο κάθε πιστωτής. Θα ακολουθεί συζήτηση και διαπραγμάτευση επί των προτάσεων για να καταλήξει σε κάποια ρύθμιση.

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner