ΙΟΒΕ: Ηπιότερη ύφεση φέτος, ανάπτυξη μέχρι 2% το 2017

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι ηπιότερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, είπε το ΙΟΒΕ την Τρίτη, ενώ η οικονομία θα ανακάμψει το 2017, αλλά με ρυθμό χαμηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και των δανειστών.

Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος έναντι της πρόβλεψης του Ιουλίου για ύφεση 1%, χάρη κυρίως στην ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης από την μείωση της ανεργίας στο δεύτερο εξάμηνο και στην ενίσχυση των επενδύσεων.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,2% πέρυσι και αναμένεται να σημειώσει ύφεση 0,3% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Για το επόμενο έτος, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,5 έως 2,0%, χαμηλότερα πάντως από τις προβλέψεις κυβέρνησης και δανειστών για ανάπτυξη 2,7%.

Η οικονομική ανάκαμψη θα προκύψει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της συνεχούς υποχώρησης της ανεργίας, την αναθέρμανση των επενδύσεων, αλλά και την αναμενόμενη ρύθμιση των μη-εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ανέφερε το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η ανεργία θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 22,5% το 2017 από 24% περίπου φέτος.

«Η προσπάθεια για μεγαλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα το προσεχές έτος θα βαρύνει κυρίως τα φορολογούμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις» επισημαίνει το ΙΟΒΕ, σημειώνοντας ότι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 1,84 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017 από 0,63% φέτος.

Πηγή : In.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner