«Κλειδώνει» το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το αργότερο έως τις 5 Αυγούστου όταν και θα κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές θα κατατεθούν προς ψήφιση τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και το λαθρεμπόριο τσιγάρων.
Τη σχετική διαβεβαίωση παρέσχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οποίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ξεκαθάρισε πως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.
Να σημειώνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στις 27 Μάιου 2015 σε διαβούλευση νομοσχέδιο σχετικά με την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και επενδύσεων το οποίο όμως δεν εγκρίθηκε ποτέ από τους θεσμούς. Ένα χρόνο μετά και αν και οι ρυθμίσεις για την εθελουσία αποκάλυψη εισοδημάτων έχουν εξαγγελθεί επανειλημμένα, ακόμη τελούν σε εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου το νομοσχέδιο νομιμοποίησης αδήλωτων εισοδημάτων είναι ήδη σε συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια και με αυτό θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία να δηλωθούν κεφάλαια τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις.
Με τη νέα ρύθμιση ο φόρος για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος που ίσχυε κατά το έτος απόκτησης, αλλά δεν θα επιτρέπεται καμία έκπτωση από τον βασικό φόρο που θα προκύπτει από την φορολόγηση του εισοδήματος με την κλίμακα του έτους απόκτησης.
Εκτός από τον βασικό φόρο θα προβλέπεται προσαύξηση για κάθε έτος καθυστέρησης από την απόκτηση του εισοδήματος έως και τη δήλωσή του, αλλά και πρόστιμο επί του ποσού του φόρου το οποίο θα εξαρτάται από το προφίλ του φορολογούμενου. Ακόμη, θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση μέχρι και πριν το στάδιο οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου.
Πάντως οι χθεσινές αναφορές του κ. Τσακαλώτου δεν αφήνουν περιθώρια για να υποθέσεις κανείς πως θα δοθούν ελκυστικά κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για κεφάλαια τα οποία φυγαδεύτηκαν εν μέσω κρίσης σε τράπεζες του εξωτερικού και εκτός τραπεζικού συστήματος, αλλά και για κεφάλαια τα οποία πολλοί επιχειρηματίες εισέπραξαν ως μερίσματα από τις ίδιες τους τις επιχειρήσεις αφήνοντας τες προβληματικές και άδεια κουφάρια.
Πηγή: www.cnn.gr