Μαξίμου: Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ «τορπιλίζουν» τη συμφωνία

Τη διαβεβαίωση ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ίδιος προσωπικά πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά στα εργασιακά και στα νέα μέτρα για να επιτευχθούν τα πλεονάσματα μετά το 2018 έδωσε την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός στη συνεδρίαση του Eurogroup διαπίστωσε για μία ακόμη φορά την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ και ειδικά του Πολ Τόμσεν. Η Αθήνα χαρακτηρίζει «παράλογη» την απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για μια δεκαετία, ενώ και η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν να κάνει η κυβέρνηση μία δήλωση για μέτρα εάν χρειαστούν και για πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια μετά το 2018, προσέκρουσε στην άρνηση του κ. Τόμσεν. Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση με το Ταμείο μαρτυρά και η πιθανότητα η κ. Βελκουλέσκου να μην έρθει στην Αθήνα πριν τις γιορτές μαζί με τους υπόλοιπους επικεφαλής των θεσμών.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι πλέον δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία πριν τις γιορτές ενώ, εάν η διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα μεσοπρόθεσμα και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας τραβήξει σε μάκρος, κινδυνεύει και ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017.
Το σίγουρο είναι ότι όλα τα παραπάνω ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ, θα τα συζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να έχει και έναν ακόμη κύκλο διεθνών τηλεφωνικών συνομιλιών.

Πηγή :Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner