Ολόκληρη η επιστολή Τσακαλώτου στο Eurogroup

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup και τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), η οποία οδήγησε στο «ξεπάγωμα» της διαδικασίας εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός διαβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα προς τους συνταξιούχους δεν αναμένεται να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, ενώ όσον αφορά το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, διευκρινίζει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο το 2017 και ότι περιλαμβάνεται ήδη στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύεται επίσης, ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 – γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο – οι ελληνικές αρχές θα λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, δηλώνει πως η Αθήνα παραμένει απολύτως δεσμευμένη στην εκτέλεση της συμφωνηθείσας δημοσιονομικής πορείας, η οποία εδράζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.
«Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό, ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί» καθιστά σαφές.
Όσον αφορά τη διαδικασία, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις, θα πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, όπως ορίζουν και οι δεσμεύσεις του μνημονίου.
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των φορολογικών βαρών. Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγει, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας ή για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή :Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner