Πρεμιέρα στη διαχείριση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

Πολύ σύντομα, εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη ανάθεση διαχείρισης κόκκινων δανείων του ελληνικού επιχειρείν, σε ξένες εταιρίες που διαθέτουν την αντίστοιχη τεχνογνωσία.

Πληροφορίες από την αγορά θέλουν το αμέσως προσεχές διάστημα να ανακοινώνεται από τη Eurobank (ενδεχομένως ταυτόχρονα και από την Αlpha Bank) η πρώτη ανάθεση μη εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου μεγάλης ελληνικής επιχείρισης στο εξειδικευμένο , αμερικανικό fund KKR, που “φέρνει” στην Ελλάδα, την πρωτοποριακή πλατφόρμα διαχείρισης, Pillarstone.

Ηδη από το καλοκαίρι, οι παραπάνω τράπεζες έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την ΚΚR για την ενεργό διαχείριση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Pillarstone, με την παράλληλη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD.)

Με την αναμενόμενη εντός των προσεχών ημερών άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος στην ΚΚR, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργό διαχείριση μεγάλων ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών ανοιγμάτων. Η διαχείριση θα αφορά επιλεγμένες επιχειρήσεις που μπορούν να καταστούν βιώσιμες, αν ρυθμισθούν οι οφειλές τους.

Διευκρινίζεται ότι η πρώτη συμφωνία ανάθεσης που θα ανακοινωθεί για “κόκκινο” δάνειο μεγάλης επιχείρησης δεν προβλέπει την πώληση του δανείου. Το δάνειο θα εξακολουθήσει να εμφανίζεται στους ισολογισμούς της Τράπεζας. Αυτό που θα αλλάξει, είναι η ορθολογική του διαχείριση με την τεχνογνωσία της Pillarstone και της ΚΚΡ, που έχει διεθνή και μακρά εμπειρία στο χώρο.

Στόχος είναι το δάνειο αυτό να μπορέσει να καταστεί ξανά υγιές και μετά από ρυθμίσεις και σωστή διαχείριση να αποχαρακτηριστεί από την κατηγορία των κόκκινων δανείων ( απαιτείται συνεπής εξυπηρέτηση για έναν ολόκληρο χρόνο) και να αποδώσει θετικά αποτελέσματα και στην Τράπεζα που το έχει εγγεγραμμένο, αλλά να διευκολύνει και τη συγκεκριμένη επιχείριση να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα και να παραμείνει βιώσιμη, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Επιλέγονται επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεν οικονομικές δυσκολίες αλλά θεωρούνται βιώσιμες. Στις επιχειρήσεις αυτές, παρέχεται νέα μακροπρόθεσμη ρευστότητα ώστε να υλοποιήσουν, μετά από τη λειτουργική τους αναδιάρθρωση, επενδυτικά πλάνα και να επιστρέψουν σε ανάκαμψη, δημιουργώντας πιθανόν και νέες θέσεις εργασίας.

Όσο η απόδοση της επιχείρησης θα αυξάνεται, τόσο θα αποκομίζουν οφέλη οι τράπεζες που έχουν δώσει το δάνειο. Φυσικά, η διαχείριση προϋποθέτει αλλαγή μάναταζμεντ.

«Η διαδικασία αυτή δεν είναι σύντομη», σχολιάζει ανώτατος τραπεζικός παράγοντας. «Θα πρέπει να περιμένουμε περίπου μια πενταετία, για να φανεί αν τελικά ευοδώθηκε η προσπάθεια. Είναι όμως μια αρχή, το «έργο» της διαχείρισης αναλαμβάνουν πρωταγωνιστές του χώρου διεθνώς και σε κάθε περίπτωση συνάδει με τους στόχους και τις δεσμεύσεις των τραπεζών προς τον SSM”.

H διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι ο στόχος και η πρόκληση, συνεχίζει η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν προετοιμασθεί για τη «μάχη», αρκεί να μην υπάρξουν ανατροπές στο μέτωπο της αξιολόγησης, της προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των διεθνών εξελίξεων, που θα έθεταν εν αμφιβόλω την προσπάθεια συνεπούς εξυπηρέτησης των δανείων, ακόμη και μετά τις ρυθμίσεις.

Το ιδιαίτερο με την πλατφόρμα αυτή είναι ότι έχει την… ευελιξία να επιτρέψει τη συμμετοχή και άλλων δανειστών, μέσω της συνεισφοράς δανειακών χαρτοφυλακίων ή της προσθήκης υφισταμένων χρηματοδοτήσεων προς μία συγκεκριμένη επιχείρηση σε εκείνες των υπολοίπων τραπεζών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η KKR, σε συνεργασία με την Pillarstone, δραστηριοποιούνατι ήδη στην Ιταλία, σε συνεργασία με την Unicredit και στην Ισπανία με την Instesa Sanpaolo.

Πηγή:e-forologia

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner