Προς πάγωμα πλειστηριασμών α’ κατοικίας για χρέη στην εφορία

Πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς την Εφορία, τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ορθώσει οχυρά για τις πλέον αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και να περιορίσει το πολιτικό κόστος που δημιουργείται.

Οι κινητοποιήσεις και οι εικόνες από τα ειρηνοδικεία όπου κάθε Τετάρτη βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα οφειλετών για χρέη προς τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο στοιχειώνουν ήδη την κυβέρνηση ιδίως όταν αντιπαραβάλλονται με τα νωπά συνθήματα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Η συμφωνία με τους δανειστές έχει προβλέψει όρια προστασίας για την πρώτη κατοικία για όσους έχουν κόκκινα δάνεια, αλλά για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Έτσι, ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο είναι ικανά να βγάλουν στο σφυρί ακόμα και την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το κενό αυτό επιχειρεί να κλείσει τώρα η κυβέρνηση και πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι η προώθηση τροπολογίας το συντομότερο δυνατό στη Βουλή.

Το σενάριο πάνω στο οποίο γράφονται οι νομοθετικές διατάξεις προβλέπει καθιέρωση ορίων προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αντίστοιχων με αυτά για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές.

Ετσι, ο πήχης μπαίνει στα 180.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας προκειμένου για άγαμους με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο.

Από τους πλειστηριασμούς της Εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.906 ευρώ για άγαμους και 23.659 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.714 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.

Πηγή : in.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner