Ραντεβού για το χρέος τον Δεκέμβριο, σύμμαχος η Κομισιόν Θετικό κλίμα στη συνεδρίαση – Στην Αθήνα έρχεται ο Μοσκοβισί

Του Νίκου Μπέλλου

Σε καθοριστικής σημασίας για τη χώρα εξελίσσεται η συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η Κομισιόν ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας, αντίβαρο στην αρνητική στάση του Βερολίνου. Στην Αθήνα έρχεται ο επίτροπος Μοσκοβισί για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup.
Το θετικότερο στοιχείο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup και τις δηλώσεις που έγιναν από κορυφαίους αξιωματούχος και εταίρους πριν και μετά από αυτήν, είναι ότι παρά τις διαφωνίες το κλίμα δεν είναι πολωτικό, αντίθετα φαίνεται μια διάθεση αναζήτησης συμφωνίας τον επόμενο μήνα.
Κι αυτό γιατί, οι περισσότεροι, ακόμη και οι Γερμανοί, γνωρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει τώρα μια δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, έστω κι αν τα βασικά μέτρα ληφθούν το 2018 και υπό προϋποθέσεις (εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση), και δεν ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεν πρόκειται η οικονομία να ανακάμψει και η χώρα να βγει στις αγορές. Γνωρίζουν επίσης ότι χωρίς ισχυρή δέσμευση των Ευρωπαίων για το χρέος, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα.

Η μοναδική αλλά αναμενόμενη παραφωνία χθες ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup και επικαλούμενος τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, δήλωσε ότι η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το 2018. Δήλωση που δεν εξέπληξε, με δεδομένη την επιδίωξη του Γερμανού υπουργού να μη ληφθούν προχωρημένες αποφάσεις για το χρέος τον Δεκέμβριο, προφανώς για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους στη χώρα του.
Αντίθετα, η Κομισιόν μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί εμφανίστηκε χθες υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας (ολοκλήρωση αξιολόγησης, ελάφρυνσης χρέους-συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα) και τη θέση αυτή αναμένεται να την υποστηρίξει μέχρι τέλους.
Κάπου στη μέση κινείται ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος αφήνει ανοικτή την πόρτα για μια συμφωνία τον Δεκέμβριο και διαβεβαιώνει ότι θα συζητηθούν τον επόμενο μήνα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, άσχετα από το πότε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.
«Σφίγγα» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χθεσινή συνεδρίαση, Πολ Τόμσεν, ο οποίος διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους για το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο διεθνής οργανισμός θα αποφασίσει αν θα μπει στο πρόγραμμα ή όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, περιμένοντας να δει τη λύση που θα προτάξει η Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Ντέισελμπλουμ μίλησε για πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και συναίσθηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ενώ προέβλεψε ότι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι σημαντική και μεγάλης διάρκειας λόγω του ελληνικού ζητήματος.
Επί της ουσίας, αναφέρθηκε στην απόφαση του Εurogroup της 25ης Μαΐου και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προβλέπει για το χρέος. Επανέλαβε επίσης ότι η απόφαση εκείνη προβλέπει τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και άλλων μακροπρόθεσμων αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.
Ωστόσο, και εδώ είναι η διαφορά με τον κ. Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Εurogroup επισήμανε ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα συζητήσουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να έχουμε όλες τις παραμέτρους (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικά στοιχεία, πρωτογενές πλεόνασμα, ανάπτυξη).
Αναγνώρισε επίσης για να καταδείξει και τις δυσκολίες ότι σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για μια πολύ ενθαρρυντική πρόοδο στις συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και για πνεύμα συνεργασίας, χωρίς, όπως είπε, να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες.
Ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, που οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ώστε να υπάρξει πολύ σύντομα απόφαση. «Είμαι αισιόδοξος για τη δεύτερη αξιολόγηση» συνέχισε, ενώ αποκάλυψε ότι, λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Μαΐου, θα έρθει στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση πριν από τις τελικές συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «μπορούμε να έχουμε μια καλή συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, η οποία είναι απαραίτητη για την επιστροφής της ανάπτυξης». Στο σημείο αυτό άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι οι οικονομικές προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει αύριο η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα θετικές για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Παρεμβάσεις στα δάνεια του ΕΜΣ
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που προετοιμάζουν οι υπηρεσίες του στο πλαίσιο της εντολής του Μαΐου. Απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί από τον ΕΜΣ.
Είπε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στην ωρίμανση των δανείων του ΕΜΣ και μέτρα για την αποφυγή αυξήσεων των επιτοκίων. Επισήμανε είπε ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να έχουν κόστος για τον ΕΜΣ, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο χρέος.

Πηγή : Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner