Στο μικροσκόπιο της εφορίας επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ
Αθήνα
Την επιβολή προστίμων σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από το καθεστώς ΦΠΑ και σήμερα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόστιμο στην περίπτωση που εντοπιστούν από το φοροελεγκτικό μηχανισμό να μην εκδίδουν αποδείξεις σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει νέου τύπου ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες ακολουθώντας το ελεγκτικό μοντέλο που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Σύμφωνα με την Ημερησία, οι έλεγχοι θα στηρίζονται στην έρευνα συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων και σε έμμεσες τεχνικές ελέγχου με βάση τις οποίες οι ελεγκτές από το γραφείο τους θα προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Γιατροί, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια αλλά και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο αφού μετά και την τελευταία αλλαγή – αυστηροποίηση που έγινε στα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις οι συγκεκριμένες κατηγορίες εξαιρούνται από τα πρόστιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να ισχύσουν ξανά τα αυτοτελή πρόστιμα, στις περιπτώσεις των γιατρών και φροντιστηρίων που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις και να μην εφαρμοστεί για αυτούς το 48ωρο «λουκέτο» διότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό της κάθε περιοχής.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τη διαπίστωση παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων επιβάλλουν πρόστιμα στο ύψους του 50% του αναλογούντος ΦΠΑ το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Τα πρόστιμα, μάλιστα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια πενταετία, ενώ εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.
Για παράδειγμα εάν διαπιστωθεί ότι σε μια ταβέρνα δεν εκδόθηκαν πέντε αποδείξεις στις οποίες αναλογεί ΦΠΑ 60 ευρώ, το πρόστιμο αυτόματα διαμορφώνεται στα 250 ευρώ. Εάν ο ίδιος επιτηδευματίας μέσα σε μια πενταετία υποπέσει στην ίδια παράβαση, ακόμα και αν δεν έχει εκδώσει μία απόδειξη, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ, ενώ η εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ