Τα τρία «αγκάθια» που απειλούν τη συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Παρά την «ουσιαστική σύγκλιση» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, τρία «αγκάθια» προακαλούν νέα εμπλοκή στη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το θέμα δηλαδή της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Προμηθευτές. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών για τα ανοικτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, βασικότερα των οποίων είναι τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα των επιτοκίων, των εγγυήσεων και των φόρων που θα εξαιρούνται από το κούρεμα.

Όπως έγινε γνωστό, οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50.000 ευρώ θα εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ενώ οι υπόλοιπες μικρές θα πρέπει να υπάγονται δια μέσου διαμεσολαβητών.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταθέτουν σχέδιο αναδιάρθρωσης δανεισμού από μεγάλους οίκους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, αυτήν την ώρα υπάρχει μια διακοπή ολίγων ωρών και οι εκπρόσωποι των θεσμών καθαρογράφουν ένα νέο σχέδιο συμφωνίας, το οποίο περιέχει τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα επιδοθεί αργά απόψε στο οικονομικό επιτελείο για εκ νέου συζήτηση, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «μερικές (από τις ελληνικές παρατηρήσεις) μπορεί να τις δεχθούν, μερικές να μην τις δεχθούν και μερικές να μετατεθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν 6- 7 μικρά (ανοικτά θέματα), που μπορεί να γίνουν 2- 3 και τα τρία πιο μεγάλα». Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα, λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι σημερινές επαφές αφορούσαν του υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Πηγή: imerisia.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner