Υψηλά πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων από Δευτέρα

Εντείνονται οι έλεγχοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις για ΦΠΑ, ενώ από τη Δευτέρα θα ισχύουν αυξημένα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης. Το ελάχιστο ποσό προστίμου θα είναι 250 ευρώ για όποιους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά. Θα επιβάλλεται ανεξάρτητα από το ποσό του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε μη εκδοθείσες αποδείξεις. Ομως στη σχετική νομοθετική διάταξη υπάρχει “τρύπα” που αφήνει παράθυρο φοροδιαφυγής σε γιατρούς, φροντιστήρια και επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Στην τροπολογία προβλέπεται μόνον η επιβολή προστίμων, τα οποία υπολογίζονται με βάση τον αποκρυβέντα ΦΠΑ. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτοτελής διοικητική ποινή για μη έκδοση απόδειξης, η οποία συνιστά φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υπόκεινται σε ΦΠΑ, η νέα διάταξη προβλέπει ότι αν ο ΦΠΑ που απεκρύβη είναι μεγαλύτερος από το μίνιμουμ πρόστιμο, στον παραβάτη θα επιβάλλεται χρηματική “ποινή” ίση με το 50% του διαφυγόντος ΦΠΑ. Θα υποχρεωθεί δηλαδή τελικά να αποδώσει τον ΦΠΑ που “έκλεψε”, προσαυξημένο κατά 50%.

Το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα είναι αποτελεσματικό για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις και στα καταστήματα. Αντίθετα, δεν αποτελεί αντικίνητρο για πολυτελή καταστήματα και επιχειρήσεις όπου οι συνήθεις λογαριασμοί πελατών είναι της τάξεως των 100 ευρώ και άνω.

Αποτελεί πάντως σημαντική βελτίωση σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα: Για παράδειγμα, εάν μια καφετέρια εντοπιζόταν να μην έχει κόψει αποδείξεις 30 ευρώ, στις οποίες αναλογούσε ΦΠΑ 7,20 ευρώ, τότε το πρόστιμο που θα επέβαλαν οι ελεγκτές θα ήταν… 3,60 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχε κίνητρο για τους επιχειρηματίες να δίνουν αποδείξεις.

Τώρα, με το νέο σύστημα που ισχύει από τη Δευτέρα, ο καταστηματάρχης θα πληρώσει πρόστιμο 250 ευρώ – άρα δεν τον συμφέρει να διακινδυνεύσει για να γλιτώσει 7,20 ευρώ ΦΠΑ.

Πηγή:www.enikonomia.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner