Φορολογικές δηλώσεις: Aνοικτό το taxisnet μέχρι Δευτέρα πρωί

Τέλος χρόνου σήμερα για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών- επισήμως τουλάχιστον- δεν θα ανακοινώσει κάποια νέα παράταση. Ωστόσο το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό και θα δέχεται δηλώσεις μέχρι τη Δευτέρα τα ξημερώματα, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση, έτσι ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

Η μόνη περίπτωση να δοθεί κάποια μικρή παράταση, σχετίζεται με το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης του συστήματος τις τελευταίες ώρες και τη δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή ροή των δηλώσεων.

Η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

-Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

-Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

-Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

-Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι μέχρι χθες το βράδυ, είχαν εκκαθαριστεί 5.646.721 δηλώσεις εκ των οποίων: τα 2.093.618 είναι χρεωστικές με τον επιπλέον φόρο να ανέρχεται συνολικά στα 3,054 δισ. ευρώ (1.458 ευρώ ο μέσος φόρος).

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά φθάνουν τα 957.146 με τον προς επιστροφή φόρο να υπολογίζεται στα 279,7 εκατ. ευρώ ενώ ο μεγάλος όγκος των εκκαθαριστικών (2.595.957) είναι μηδενικά.

Σε ποσοστά, το 37,08% αφορά σε χρεωστικά εκκαθαριστικά, το 16,95% σε πιστωτικά και το 45,97% σε μηδενικά.

Η καθαρή θέση του Δημοσίου από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα, ανέρχεται σε 2,774 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου. Ακολουθούν άλλες 2 διμηνιαίες δόσεις. Η μία στο τέλος Σεπτεμβρίου και η άλλη στο τέλος Νοεμβρίου.

Μέχρι να «κλείσει» το σύστημα, καλούνται να ξαναυποβάλλουν δήλωση περίπου 3.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν υπολογίσθηκε το Τέλος Επιτηδεύματος με υπαιτιότητα της ΓΓΔΕ.

Από το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

Εάν τα εκκαθαριστικά του φόρου αναρτηθούν στις αρχές Αυγούστου η καταβολή θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν όμως καθυστερήσει η ανάρτηση και πάει για τις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε η καταβολή θα γίνει σε 4 δόσεις.

Περιορισμένες, αλλά υπαρκτές, είναι οι πιθανότητες να δεχθούν οι θεσμοί να πληρωθούν δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ τους δυο πρώτους μήνες του 2017 προκειμένου τελικά ο αριθμός των δόσεων να είναι έξι.

Το τεράστιο φορολογικό βάρος, αναμένεται να οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν κάποια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία και να υποβάλει τη σχετική αίτηση. Αν μια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη τότε η αίτηση της ρύθμισης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω taxisnet με υποχρεωτική εξουσιοδότηση τράπεζας να εκτελεί κάθε μήνα εντολή πληρωμής της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης είναι 8,76% ετησίως και στην περίπτωση μη πληρωμής δόσης χρεώνεται αυτόματα προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης.

Η δεύτερη λύση αφορά στις διευκολύνσεις που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων, μέσω πιστωτικών καρτών που διαθέτουν επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο. Παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης κάθε δόσης σε έως και δώδεκα μηνιαίες άτοκες δόσεις.

Όμως, σε περίπτωση που μια δόση εξοφληθεί εκπρόθεσμα χρεώνεται το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας, το οποίο φθάνει ακόμα και το 18%.

Πολλοί φορολογούμενοι ακολουθούν και τη λύση του «πληρώνω όταν έχω και όσα έχω». Στην περίπτωση αυτή χρεώνονται με μηνιαία προσαύξηση 0,73%, ενώ κινδυνεύουν να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις. Για την προστασία τους από την κατάσχεση υπάρχει η δυνατότητα της δήλωσης ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέσω taxisnet, στον οποίο προστατεύεται ποσό έως 1.250 ευρώ.

15/7/2016
Πηγή : www.euro2day.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner