Άρχισε η επιδότηση δόσεων στεγαστικών
Πρεμιέρα για 80.000 υπαχθέντες δανειολήπτες – Τριών «ταχυτήτων» η έναρξη πληρωμών από το Δημόσιο
Ξεκίνησε η πληρωμή από το ελληνικό Δημόσιο ακόμη και του 90% της δόσης του στεγαστικού δανείου με την οποία επιβαρύνονται δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες. Από τους 160.000 που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα», περίπου οι 80.000 έχουν ήδη ολοκληρώσει τη -μακρά και εξονυχιστική- διαδικασία ελέγχου εκπλήρωσης των προϋποθέσεων. Έτσι, εδώ και μερικά 24ωρα, οι τράπεζες χρεώνουν όσους δανειολήπτες έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα ακόμη και με το 10% της δόσης που πλήρωναν έως τώρα. Η επιδότηση των στεγαστικών δανείων θα διαρκέσει για 9 μήνες.
Η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δεν θα είναι κοινή για όλους τους δανειολήπτες, καθώς εξαρτάται και από την κατάσταση του κάθε δανείου (δηλαδή αν είναι πράσινο ή κόκκινο, όπως επίσης και από το αν έχει «παγώσει» μέχρι το τέλος του χρόνου ή όχι), αλλά και από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κάθε αίτηση. Έτσι:
1. Για τους δανειολήπτες που δεν έχουν ζητήσει αναστολή πληρωμής της δόσης του στεγαστικού τους δανείου, η επιδότηση ξεκίνησε ήδη. Όσοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου εκπλήρωσης των προϋποθέσεων και πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο μέσω πάγιας εντολής, ήρθαν αντιμέτωποι με μια ευχάριστη έκπληξη τα τελευταία 24ωρα. Αντί η τράπεζα να χρεώσει τον τραπεζικό λογαριασμό του δανειολήπτη με το 100% της δόσης, «άντλησε» μόλις το 10% (σ.σ.: για τα πράσινα δάνεια), αφήνοντας τα υπόλοιπα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Το ίδιο θα γίνει και τον Δεκέμβριο, αλλά και τον Ιανουάριο. Από τον Φεβρουάριο, το ποσοστό της επιδότησης για τα πράσινα δάνεια πέφτει στο 80% και θα μείνει σε αυτό το επίπεδο και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η κρατική επιδότηση θα υποχωρήσει στο 70%. Δανειολήπτης που κάθε μήνα πληρώνει 600 ευρώ για το στεγαστικό του δάνειο μέσω πάγιας εντολής, διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός του αυτόν τον μήνα χρεώθηκε με 60 ευρώ.
2. Για τους δανειολήπτες που έχουν ζητήσει αναστολή πληρωμής της δόσης, η διαδικασία καταβολής της επιδότησης θα ξεκινήσει μετά την λήξη της περιόδου χάριτος. Αυτό θα συμβεί, για τους περισσότερους, από τις αρχές του χρόνου.
3. Η 3η κατηγορία περιλαμβάνει τους «κόκκινους» δανειολήπτες. Αυτοί, για να λάβουν την επιδότηση, πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα για τη ρύθμιση του στεγαστικού τους δανείου. Η ρύθμιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της επιδότησης, οπότε το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται αποκλειστικά από το πότε θα συμφωνηθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης από εδώ και στο εξής.
«Λογιστική γραφειοκρατία»
Η διαδικασία καταβολής της κρατικής επιδότησης, έχει μια «λογιστική γραφειοκρατία» που ενδεχομένως να μπερδέψει τους δανειολήπτες, ειδικά όσους παρακολουθούν τα υπόλοιπα των υποχρεώσεών τους μέσω web banking. Για κάθε δανειολήπτη, ανοίγει ένας ειδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός, αλλά και ένας καινούργιος «δανειακός λογαριασμός». Οι τράπεζες, τουλάχιστον αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει να καταβάλλουν την επιδότηση, ακολουθούν την εξής διαδικασία: ο δανειολήπτης αντί για το 100% της δόσης, πληρώνει το 10% της δόσης. Έτσι, το 90% της δόσης μένει στον τραπεζικό του λογαριασμό (σ.σ.: προσοχή, η καταβολή της ίδιας συμμετοχής του δανειολήπτη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα). Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί από το κράτος εμφανίζεται ως «υποχρέωση» του δανειολήπτη στον καινούργιο δανειακό λογαριασμό. Έτσι, πολλοί ενδέχεται να δουν στο web banking ότι βαρύνονται με ένα χρέος, το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Από το τέλος Νοεμβρίου, το Δημόσιο θα αρχίσει να στέλνει (ανά μήνα) λεφτά στις τράπεζες. Αυτά θα κατατίθενται στους νέους ακατάσχετους τραπεζικούς λογαριασμούς (σ.σ.: στους οποίους οι δανειολήπτες επίσης δεν θα έχουν πρόσβαση) και από εκεί θα πιστώνονται στον νέο δανειακό λογαριασμό. Με αυτό τον τρόπο, η τράπεζα θα εισπράττει από το Δημόσιο το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική επιδότηση.
Μετά το τέλος του εννεαμήνου, οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρο το ποσό της δόσης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών (σ.σ.: σε περίπτωση πράσινου δανείου), καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης.
Πηγή: Ναυτεμπορική