Έκπτωση φόρου στα εισπραχθέντα μειωμένα μισθώματα
Θα αντιστοιχεί στο 20% του εισοδήματος που εισπράχθηκε και καλύπτει το 30% του ενοικίου που χάθηκε
Δικαίωμα έκπτωσης φόρου 20% επί του εισπραχθέντος μειωμένου μισθώματος θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενους από την πανδημία, τα οποία «κουρεύτηκαν» κατά 40%, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.
Στο πλαίσιο αυτό η εφαρμογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο Taxis τέθηκε εκτός λειτουργίας χθες το απόγευμα, προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να υπολογίσει την έκπτωση φόρου που δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%.
Με την εκ νέου ενεργοποίηση της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να δει στο Taxis το ποσό που δικαιούται, το οποίο και θα αφαιρεθεί από τις φετινές φορολογικές του υποχρεώσεις με σειρά προτεραιότητας που καθορίζεται σε υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Βεσυρόπουλος:
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δικαίωμα έκπτωσης 20% επί του εισπραχθέντος μισθώματος. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες θα κερδίσουν το 30% επί της ζημιάς που έχουν υποστεί ως επιστροφή φόρου. Αν έπρεπε να εισπράξουν ενοίκιο 2.000 μέσα στην πανδημία και εισέπραξαν 1.200 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα είναι 240 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί ή στο 20% του εισοδήματος που εισπράχθηκε ή στο 30% του ενοικίου που χάθηκε.
Το ποσό της έκπτωσης μειώνει οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, με ημερομηνία καταβολής μετά την 31η Ιουλίου 2020. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, οφειλές υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και οφειλές από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
Οι οφειλές που τυγχάνουν έκπτωσης αφορούν κατά σειρά:
α) Τον φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης
β) Τον ΕΝΦΙΑ
γ) Τον ΦΠΑ και
δ) Οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στον ΚΦΔ.
Επίσης, καθορίζεται ρητώς ότι το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν θα εισπραχθεί δεν συνιστά εισόδημα και δεν θα φορολογηθεί.
Πηγή: Ναυτεμπορική