Αναδρομικό «κούρεμα» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής!

Ο μποναμάς που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους ευπαθείς κλάδους της πανδημίας, εφόσον το εγκρίνουν οι θεσμοί

Χρηστικά

Αναδρομικό «κούρεμα» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής!


Ο μποναμάς που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους ευπαθείς κλάδους της πανδημίας, εφόσον το εγκρίνουν οι θεσμοί

Σχέδιο για «κoύρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής όλων των γύρων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να ενισχύσει μεσοπρόθεσμα τη ρευστότητα της αγοράς.

Παράλληλα σχεδιάζεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, για την οποία η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου και αναμένεται τεράστιο ενδιαφέρον όπως συνέβη και στην 4η φάση του μέτρου, που οι αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα ζητηθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών, καθότι η χώρα εξακολουθεί να είναι υπό εποπτεία (μεταμνημονιακή) να χαριστεί το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2  και 3 που καταβλήθηκαν από τον περασμένο Απρίλιο και μετά στους πληττόμενους επιχειρηματίες.

Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, οι επιχειρηματίες που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1,2 και 3 θα κληθούν να επιστρέψουν από το 2022, μόνο το 50% των ποσών που έλαβαν.

Υπενθυμίζεται, πως, ισχύει η έκπτωση κατά 30% ή 40%, που παρέχεται σε όσους έχουν διατηρήσει τον αριθμό των απασχολουμένων, αλλά και για όσους παρουσιάζουν σημαντική πτώση του τζίρου. Όμως με το νέο σχέδιο, το ποσό της έκπτωσης θα διευρυνθεί στο 50%.

Η έξτρα έκπτωση για τους τρείς πρώτους γύρους των επιχειρήσεων, θα παρασχεθεί σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν σημαντική απώλεια εσόδων τους τελευταίους μήνες του 2020 και εφόσον συνεχίσουν να έχουν μεγάλες ζημίες και τους πρώτους μήνες του 2021 και φυσικά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα «κρατικά δάνεια» έχουν άτοκη περίοδο χάριτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, 0,83%.

Με κούρεμα 50% και η 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Στις αρχές Ιανουαρίου θα ανοίξει ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την πτώση τζίρου στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Δεδομένου του ότι από τις αρχές Νοεμβρίου η χώρα βρίσκεται σε lockdown, οι πληττόμενοι και άρα, δικαιούχοι της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Το ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα συνυπολογίζει ολόκληρη την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και ενδεχομένως θα αφαιρείται μέρος ή όλο ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Πάντως το ελάχιστο ποσό, θα είναι 1.000 ευρώ, ακόμα και μετά την αφαίρεση του ποσού που λήφθηκε κατά την 4η φάση.

Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,5 δισ. ευρώ, αλλά θα είναι ο αρχικός, καθώς ανάλογα με το ενδιαφέρον πιθανότατα είναι να αυξηθεί. Κατά την 4η φάση, ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1,2 δισ. ευρώ και τελικά αναθεωρήθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ. Και τα ποσά της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής, θα είναι επιστρεφόμενα, μόνο κατά 50%.

Πηγή: sofokleousin.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner