Αρχίζει από σήμερα η καταβολή των ενισχύσεων Νοεμβρίου

Ξεκινούν σήμερα οι καταβολές των ενισχύσεων του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης κατά το δεύτερο lockdown. Η αρχή γίνεται από τις ειδικές αποζημιώσεις των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, οι οποίες υπολογίστηκαν με βάση τα 800 ευρώ -δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής- και θα καταβληθούν σήμερα στους λογαριασμούς 277.999 δικαιούχων. Μαζί τους σήμερα πληρώνονται εποχικοί στον τουρισμό και επαγγελματίες του πολιτισμού όπως και εργαζόμενοι ενταγμένοι στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σήμερα 27/11 εξοφλούνται:

* 277.999 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης κατά τον μήνα Νοέμβριο από εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή κατά το δεύτερο lockdown. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης είναι κυμαινόμενο, ανάλογα με τις ημέρες της αναστολής. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν συνολικά 188,3 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η μέση αποζημίωση ανέρχεται σε 677 ευρώ. Οι αποζημιώσεις τους υπολογίστηκαν με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

* 7.718 εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία, που υπέβαλαν μονομερή δήλωση στο σύστημα «Εργάνη». Θα λάβουν αθροιστικά 3,61 εκατομμύρια ευρώ, άρα η μέση αποζημίωση διαμορφώνεται σε 468 ευρώ, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ.

* 2.242 επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις. Θα λάβουν 1,188 εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή 530 ευρώ κατά μέσο όρο (βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ).

* 40.401 εργαζόμενοι ενταγμένοι στον Μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον μήνα Οκτώβριο, οι οποίοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας συνολικού ύψους 10,62 εκατ. ευρώ, δηλαδή 263 ευρώ κατά μέσο όρο.

Δηλώσεις αναστολής

Οι δηλώσεις των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων ολοκληρώθηκαν στις 24 Νοεμβρίου. Αντίθετα, οι δηλώσεις των αναστολών για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έμειναν ανοικτές αλλά είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ συνεχίζονται από εργοδότες και εργαζόμενους έως 7 Δεκεμβρίου. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης θα γίνει μετά τις 7 και έως τις 21 Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο (μετά τις 7/12).

Οι άνεργοι

Στο μεταξύ, σήμερα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις 15:00 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ ώστε να ξεκινήσει η ηλεκτρονική διαδικασία για το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ στους 130.000 μακροχρόνια άνεργους. Από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59 οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου έως και τις 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν πρόσβαση μόνο οι δικαιούχοι μακροχρόνια άνεργοι.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner