«Διόρθωση» της δικλίδας ασφαλείας στις αναστολές

Ένταξη στις δράσεις στήριξης και των προσληφθέντων έως 31/1/2021

Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου φέτος μπορούν να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή να ενταχθούν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» τον ερχόμενο Μάρτιο και έως τις 31 Μαρτίου, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου. Οι αναστολές του Μαρτίου θα πρέπει να προαναγγελθούν στο σύστημα «Εργάνη», όπως έγινε και τον Φεβρουάριο, πιθανότατα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος λίγων 24ώρων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς αναμένονται οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση ή την παράταση του lockdown, ώστε να καταρτιστούν αντίστοιχα οι λίστες με τους κλειστούς και πληττόμενους ΚΑΔ.

«Συν-Εργασία» με τα ίδια κριτήρια

Αναφορικά με τον μηχανισμό «Συν-Εργασία», πληροφορίες αναφέρουν πως τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων θα παραμείνουν ακριβώς τα ίδια με αυτά που ίσχυσαν και για Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Η ένταξη, δηλαδή, για τον Μάρτιο θα κρίνεται με βάση τον τζίρο του 4μήνου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, ο οποίος θα πρέπει να υπολείπεται τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον τζίρο του αντίστοιχου 4μήνου του 2019. Οι επιχειρήσεις που πληρούν αυτό το κριτήριο θα μπορούν να εντάξουν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» τον Μάρτιο μισθωτούς τους που έχουν προσλάβει έως και την 31η Ιανουαρίου φέτος. Επεκτείνεται έτσι και για το «Συν-Εργασία» το φάσμα των εργαζομένων που μπορούν να ενταχθούν, καθώς για τον Φεβρουάριο εντάσσονταν μισθωτοί που είχαν προσληφθεί έως και τις 23 Δεκεμβρίου 2020. Με την ένταξη στον μηχανισμό, το ωράριο μπορεί να μειωθεί έως και 50% με αντίστοιχη μείωση του καθαρού μισθού. Το κράτος καλύπτει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και το 100% των εισφορών για το τμήμα του μισθού που χάνεται.

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που πρόσφατα ψηφίστηκε, ορίζεται το καθεστώς που θα ισχύσει για τα οριζόντια μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων του ερχόμενου Μαρτίου. Κατ’ αρχήν, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εφαρμόζεται τον Μάρτιο σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021, ενώ οι αναστολές ισχύουν για όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της αντίστοιχης επιχείρησης ή υποκαταστήματος λόγω του κορονοϊού ή ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από αυτόν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η Μαρτίου 2021. Για παράδειγμα, αν κι εφόσον οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου ανοίξουν εντός Μαρτίου, τότε οι ΚΑΔ του λιανεμπορίου θα είναι λογικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός Μαρτίου κλειστοί και για άλλο χρονικό διάστημα πληττόμενοι, όπως συνέβη και για άλλους μήνες στο πρόσφατο παρελθόν. Αν το λιανεμπόριο ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου, τότε οι σχετικοί ΚΑΔ αναμένεται να μπουν στον Μάρτιο ως πληττόμενοι.

Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις

Σε κάθε περίπτωση η υποχρέωση της προαναγγελίας των αναστολών που έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο δεν αναμένεται να αλλάξει. Και καθώς οι αποφάσεις για την παράταση ή λήξη του lockdown αναμένονται προς την Παρασκευή, η ΚΥΑ με τις λεπτομέρειες των αναστολών Μαρτίου και τις λίστες των κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ, που θα δώσει -όπως πάντα- το έναυσμα για την έναρξη των ηλεκτρονικών δηλώσεων στην «Εργάνη» δεν πρέπει να αναμένεται πριν από την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο. Συνεπώς, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η πιθανότερη λύση είναι να υιοθετηθεί το μοντέλο του Φεβρουαρίου, δηλαδή να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο λίγων 24ώρων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ώστε να προαναγγελθούν από κλειστούς και πληττόμενους οι αναστολές συμβάσεων του Μαρτίου. Η πληρωμή πάντως των 534 ευρώ του Φεβρουαρίου θα πρέπει να αναμένεται το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι αναστολές συμβάσεων εφαρμόζονταν σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου. Επρόκειτο για μια δικλίδα ασφαλείας που είχε νομοθετηθεί μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown για να αποτρέψει τις «μαϊμού» προσλήψεις της τελευταίας στιγμής με στόχο τη φουσκωμένη αποζημίωση των αναστολών του Νοεμβρίου που ήταν τότε 800 ευρώ. Έκτοτε η ΚΥΑ για τις αναστολές συμβάσεων ανανεώνονταν κάθε μήνα. Ειδικοί έκρουσαν πρόσφατα το καμπανάκι του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως δεκάδες χιλιάδες νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι αποκλείστηκαν από τις αναστολές Φεβρουαρίου, ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Πλέον, καθώς η απόσταση από τον Νοέμβριο είναι μεγάλη και οι νεοπροσληφθέντες δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή, διορθώνεται το ζήτημα αυτό. Έτσι σε αναστολή τον Μάρτιο θα τίθενται όσοι έχουν προσληφθεί έως 31/1.

Με την ίδια δέσμη ρυθμίσεων παρατείνεται ο μηχανισμός ενίσχυσης «Συν-Εργασία» μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και εφαρμόζεται για εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η Ιανουαρίου 2021, με τα ίδια κριτήρια ένταξης με αυτά που ίσχυσαν και για Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Η ένταξη, δηλαδή, για τον Μάρτιο θα κρίνεται με βάση τον τζίρο του 4μήνου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, ο οποίος θα πρέπει να υπολείπεται τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον τζίρο του αντίστοιχου 4μήνου του 2019.

Οι πληρωμές

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σήμερα 24 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι πληρωμές αποζημιώσεων ειδικού σκοπού από μονομερείς δηλώσεις (Β’ Ευκαιρία):

* Στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς οδηγούς για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2020.

* Στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020.

* Στους απολυμένους λόγω του κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ».

Την ερχόμενη Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνουν οι πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας στους εργαζόμενους στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για τον μήνα Ιανουάριο 2021, καθώς και για τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2020 κατόπιν των αρχικών δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner