Εβδομάδα πληρωμών ΕΝΦΙΑ – Φόρου εισοδήματος

Μία δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για τους φορολογούμενους καθώς θα πρέπει να «τακτοποιήσουν» μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων. Είναι η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα πρέπει να πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και η 4η δόση του φόρου εισοδήματος. Παράλληλα περιθώριο μέχρι τις 2 Νοεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά που έλαβαν το 2014 και δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Δόσεις ΕΝΦΙΑ

Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτέμβριος και Οκτώβριο) ο οποίος φέτος θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις δηλαδή έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ορισμένοι ιδιοκτήτες να έχουν ήδη καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ ή να έχουν προχωρήσει ήδη στην πληρωμή της πρώτης δόσης οπότε και θα πρέπει να καταβάλουν μόνο τη δόση του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το φετινό ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εισπραχθούν 2,58 δισ. ευρώ. Το πλήθος των φυσικών προσώπων που δικαιούνται μειώσεις και απαλλαγές από το φόρο ανέρχεται σε 1,22 εκατ. ενώ επιπλέον 64,4 χιλ. δικαιούχοι είναι νομικά πρόσωπα. Παράλληλα, μετά και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, 3.394 κάτοικοι μικρών νησιών με πληθυσμό μικρότερο από 1.200 κατοίκους έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Φόρος Εισοδήματος

Η Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα του μήνα και για την καταβολή της 4ης δόσης του φόρου εισοδήματος σε σύνολο 8 δόσεων που προβλέπεται για φέτος.  

Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά του 2014

Μέχρι τη Δευτέρα  2 Νοεμβρίου έχουν περιθώριο για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση όσοι φορολογούμενοι έλαβαν αναδρομικά το 2014 και ουδέποτε τα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.  Η αρχική προθεσμία ήταν 31/10 όμως λόγω του ότι είναι Σάββατο, η ΑΑΔΕ μετέφερε τη προθεσμία την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου προκειμένου να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε 42.000 φορολογούμενους που έλαβαν σχετική ενημέρωση στη θυρίδα τους στο myTaxisnet.

Yπενθυμίζεται ότι όσοι δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, η φορολογική διοίκηση θα καταλογίσει μέχρι το τέλος του έτους φόρους και προσαυξήσεις με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες :

– Στην περίπτωση που κάποια φυσικά πρόσωπα δεν υποβάλλουν την τροποποιητική δήλωση, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων  υπό την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η φορολογική διοίκηση προκύπτει :

* φορολογητέα ύλη για το κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης

*ποσό φόρου προς καταβολή

* το ποσό προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Με την ίδια πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού υπολογίζονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

– Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εκδίδεται για εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνονται μεταξύ άλλων από :

* τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων

* από διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για το φόρο που καλείται να πληρώσει στην προσωπική θυρίδα του στο Taxisnet.

Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει χειρόγραφα στην εφορία για το φορολογικό έτος 2014 δήλωση του φόρου εισοδήματος συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση αυτή, η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου παύει να ισχύει αυτοδικαίως,  εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό με βάση την υποβληθείσα δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner